maandag 13 november 2017

Kan ik mijn smartphone 's avonds opladen?

Het nieuws verspreidde: de Nederlandse brandweer en verzekeraars raadden de Nederlandse bevolking aan om je smartphone niet op te laden als je slaapt of niet thuis bent. Dat advies komt er na een onderzoek naar brandoorzaken van de Risicomonitor Woningbranden. Ook Belgische media pikten het nieuwtje gretig op.
Het advies luidt om je elektrische apparaten niet ‘s nachts op te laden en dat je best de stekker uit het stopcontact haalt als je telefoon (of ander apparaat) is opgeladen. Bijna één op vijf fatale woningbranden ontstaat immers in de slaapkamer. Opgebrande accu’s prijken in de top vijf van brandoorzaken.

Terecht advies?

Mag je nu absoluut je smartphone ’s nachts niet meer opladen? Terwijl het inderdaad best is om voorzichtig te zijn, neem je het advies best met een korreltje zout. Zoals een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars tegen De Telegraaf vertelt, ligt de oorzaak eerder bij goedkope, niet-originele laders. De boodschap is om altijd de officiële lader te gebruiken die bij je smartphone in de doos steekt. Het is een slecht idee om geld uit te sparen door een defecte oplader door een goedkope, Chinese adapter te vervangen.
Er is immers een groot verschil tussen originele en namaakladers. Die bevatten vaak brandgevaarlijke componenten en kunnen netspanning op je smartphone zetten. Dat vertelt gebruiker ‘mux’, die onderzoek aan laders verricht, aan Tweakers.  “Het wordt pas gevaarlijk als een telefoon denkt dat hij aan een geschikte lader hangt, maar eigenlijk de adapter overbelast. In dat geval kan er oververhitting optreden, en in het ergste geval voor brandgevaar zorgen.”
Ook waarschuwt de Risicomonitor om ‘overladen’ van elektrische apparatuur te voorkomen. Volgens gebruiker ‘mux’ gaat het hier om foutieve berichtgeving, want een accu laadt niet te veel op als je hem langer oplaadt. “Je adapter voorziet je batterij van een constante stroom tot een bepaalde maximumspanning. Een te hoge spanning wordt tegengehouden door het laadcircuit in je telefoon zelf.”

Wat moet je dan wel doen?

Hoe je oververhitting van je telefoon accu kan voorkomen. We noteren de tips hier nog even in het kort: een uitstekende leidraad om jezelf tegen ongelukken te beschermen.
  • Leg je smartphone nooit onder je kussen, laken of op bed. Je snijdt de luchttoevoer af die de temperatuur op peil houdt. Leg je smartphone op je nachtkastje en liefst onder een rookmelder.
  • Gebruik steeds kwalitatieve opladers en kabels.
  • Verzorg je materiaal (klik op de link voor een uitgebreide gids), gebruik geen defecte laders of kabels.
  • Haal je oplader overdag uit het stopcontact. Als er een defect is, loop je het risico dat hij warmte blijft opwekken, waardoor je jezelf in gevaar brengt.
  • Verwijder het hoesje van je gsm, op die manier kan je toestel beter afkoelen.
  • Voorzie voldoende rookmelders in huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten