Een smartwatch is veel slimmer dan een normaal horloge en kan een hoop meer. Van berichten doorgeven, tot je sportprestaties bijhouden, tot het opsporen van mogelijke ziektes. Bekijk wat een smartwatch allemaal kan.
1. Smartwatch, activity tracker of sporthorloge?
Wil je graag weten hoeveel je beweegt? Er is veel keuze in verschillende soorten 'wearables' (apparaten op en om het lichaam). Check eerst ons overzicht van 'wearables' die je activiteiten en beweging meten. Dan weet je of je het beste kunt kiezen voor een smartwatch, activity tracker of een sporthorloge.
2. Wat is een smartwatch?
Een smartwatch is een 'slim' horloge dat in verbinding staat met je smartphone. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Van lijkend op een sporthorloge of een klassiek klokje tot een kleine smartphone. Smartwatches behoren tot de groep wearables: draagbare apparaten op en om het lichaam.
Basisfuncties
Grofweg kunnen smartwatches, behalve de tijd aanduiden, 2 dingen:
- Informatie ontvangen van en/of versturen aan een smartphone, bijv. notificaties van sms-berichten, whatsappjes, telefoontjes en/of apps zoals Twitter.
- 'Sport'/'Fitness' prestaties meten, bijvoorbeeld met een stappenteller of een hartslagmeter.
Informatie tonen
De manier waarop smartwatches met informatie omgaan kan verschillen. De ene smartwatch toont de tekst, of een gedeelte daarvan. De andere smartwatch toont alleen een notificatie.
Wat is dan een activity tracker?
Naast smartwatches zijn er ook smartbanden, activity trackers genaamd. Deze lijken op een armband om je pols en zijn gericht op het meten van allerlei activiteiten en bewegingen, de hele dag door (bijvoorbeeld ook trappen lopen en je slaapgedrag). Een aantal activity trackers spelen ook informatie van je telefoon door.
3. Waarom een smartwatch?
Hoewel fabrikanten met nieuwe modellen blijven komen, is er nog geen ‘briljante’ toepassing of app gevonden waarmee de smartwatch onmisbaar wordt. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet:
Voordelen
- Je hoeft je smartphone niet uit je tas of zak te pakken om te kijken wie er belt of een berichtje stuurt. Vaak heb je wel je telefoon nodig om te kunnen beantwoorden.
- Dankzij sensoren op de huid kan je allerlei gezondheidswaarden meten, bijvoorbeeld je beweging en je hartslag.
- Praktische mogelijkheden zoals betalen door je horloge tegen het pinapparaat aan te houden, lichten thuis aandoen via je horloge en je auto starten.
Nadelen
- Je moet je smartwatch elke dag opladen.
- Vaak heb je aparte, extra oplader nodig voor het opladen.
- Het is duur. Een nieuwe smartwatch kost al gauw €200. Een activity tracker, simpele stappenteller of sporthorloge is een goedkoper alternatief.
4. Hoe werkt een smartwatch?
Een smartwatch heeft een smartphone nodig. De eerste keer verbind je je smartphone en smartwatch met elkaar, via bluetooth of NFC. Op je smartphone installeer je de bijbehorende smartwatch-app, bijvoorbeeld Android Wear of Watch (van Apple). Hierna synchroniseren telefoon en horloge met elkaar.
Apps
Vaak vind je vanuit de smartwatch-app op je telefoon ook de apps die je op je smartwatch kunt zetten. Denk aan spelletjes of sport-apps. Behalve bij de Apple Watch, valt het aantal relevante apps van de andere besturingssystemen (Android Wear, Tizen (van Samsung)) nog een beetje tegen.
Verbinden
Voor veel toepassingen moeten de smartwatch en smartphone bij elkaar in de buurt zijn. Ze moeten immers via bluetooth in verbinding staan met elkaar. Ben je te ver weg van je telefoon, dan krijg je gemiste oproepjes niet op je smartwatch binnen. Behalve als deze ook via wifi met elkaar kunnen verbinden.
5. Veelgebruikte functies van een smartwatch
GPS
Voor hardlopers is een smartwatch met gps erg handig voor het meten van de afstand en tijd. Soms staat de gps niet apart bij de specificaties genoemd, maar zit het in de chip van de smartwatch verwerkt. De software op je smartwatch moet gps ook ondersteunen. Is dit niet het geval? Dan moet je je smartphone ook meenemen.
Muziek luisteren
Om muziek te luisteren vanaf je smartwatch heb je genoeg intern geheugen nodig om de muziek op te slaan. Muziek zet je in eerste instantie over van je smartphone naar je smartwatch. Het geheugen varieert van 1 GB tot 8 GB. Dat is ruim voldoende. Via een bluetooth-headset luister je naar de muziek. Let op: eenvoudigere smartwatches zijn alleen een soort afstandsbediening voor de muziek op je telefoon.
Je hartslag meten
Een smartwatch met een hartslagmeter laat je hartslag zien. Dit is handig voor bijvoorbeeld sportieve of medische doeleinden. Bij sommige hartslagmeters moet je stil zitten/staan/liggen. Bij het sporten is de hartslagmeter dan niet te gebruiken.
Bekijk in onze smartwatch-vergelijker wat een smartwatch wel, en niet kan.
6. Welke smartwatch gebruik je bij welke smartphone?
Smartwatches werken niet met alle smartphones. Zo zijn er smartwatches die met Androidtoestellen samenwerken, maar niet met alle versies ervan. De Apple Watch werkt alleen met de iPhone samen.
Gebruik met een iPhone
De bekendste smartwatch die met iOS samenwerkt is natuurlijk de Apple Watchvan Apple zelf. Laat smartwatches met het besturingssysteem Android Wear vooralsnog links liggen als je een iPhone hebt.
Let ook op welke iPhone en welke versie van iOS je hebt. Niet alle iPhones zijn geschikt om met smartwatches samen te werken. De laatste modellen zijn vaak wel geschikt.
Gebruik met een Androidtoestel
De meeste smartwatches die nu op de markt zijn werken samen met een Androidtelefoon. Smartwatches met besturingssysteem Android Wear werken in ieder geval met Android samen. Vaak heeft je mobiel wel de Android versie 4.3 of hoger nodig. Kijk daarom of je smartphone een update nodig heeft. Niet elke telefoon krijgt een update van de nieuwste versie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten