Een nieuwe smartphone kopen is best een uitdagende klus. Je kunt natuurlijk direct gaan voor de nieuwste Samsung Galaxy of Apple iPhone, maar verder kijken loont. Er zijn zó veel opties … en je kunt heel wat geld besparen als je weet wat je écht belangrijk vindt.
Smartphones met iOS worden alleen door Apple gemaakt: iPhones. Ze werken erg goed samen met de andere hardware van Apple. Heb je een iMac of Macbook, een Apple TV en een iPad, dan ligt de keuze voor een iPhone voor de hand. Android-smartphones worden gemaakt door allerlei fabrikanten, zoals Samsung, HTC, Huawei, OnePlus en meer. Die werken logischerwijs optimaal met de Google-diensten.
Nog één ding over het besturingssysteem: gebruik je al jaren Android of iOS en overweeg je een overstap, vraag dan aan een kennis met het andere OS of je even vijf minuutjes met zijn/haar telefoon mag ‘spelen’. Door even door instellingenmenu’s heen te tikken en de browser even te gebruiken, kun je ervaren of je je weg in het besturingssysteem kunt vinden.
Videobel je veel of maak je graag selfies, let dan ook op de kwaliteit van de frontcamera. Doe je dit (bijna) nooit, dan is die niet zo belangrijk.
Een tweede punt: wil (en mag) je de telefoon ook voor je werk gaan gebruiken en heb je daarvoor een aparte simkaart, kijk dan of er een extra simkaartslot ingebouwd is, men noemt dat ook wel ‘dualsim’. Soms kun je kiezen tussen een extra simkaart óf een micro-sd-kaart voor extra opslagruimte.
We willen er nog ééntje als voorbeeld geven: film je nu met een gimbal (een apparaatje dat ervoor zorgt dat je beeld niet schokt), weet dan dat dat niet goed werkt bij de nieuwste iPhones omdat die zelf beeldstabilisatie ingebouwd hebben. Die twee conflicteren met elkaar.
Een goede smartphone kopen voor iets meer dan 100 euro? Dat kan dus echt. Voor dat geld krijg je natuurlijk geen spectaculaire camera en ook niet veel kracht onder de motorkap, maar je kunt er in principe alles mee doen wat je op een smartphone zou willen doen (een simpel spelletje, video kijken, surfen, mailen, whatsappen etc.). En het fijnste is: dankzij het gebrek aan toeters en bellen gaat hij lekker lang mee zonder tussendoor op te laden.
Van dit toestel zijn we stiekem wel een beetje gaan houden. De iPhone SE is vergelijkbaar qua specificaties met de iPhone 6s, niet het nieuwste model dus, maar krachtig genoeg om vrijwel alle applicaties aan te kunnen en mét Retina-display. De 12mp-camera is meer dan prima en met z’n 4inch-display is deze smartphone fantastisch voor iedereen die wel mee wil met de techniek, maar graag een klein en compact toestel heeft.
Dit is wat ons betreft de beste smartphone die er op dit moment te koop is, en het is niet eens de duurste (de iPhone X is namelijk bijna 400 euro duurder). Een spectaculair goede camera die zowel bij veel als weinig licht goed presteert, een kraakhelder 6,2inch-scherm (onthoud, groot is niet voor iedereen geschikt) en een krachtige batterij die snel opgeladen kan worden en de hele dag mee zou moeten gaan. Hiermee moet je wel weer wat jaartjes vooruit kunnen.
ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01
HP KI04 voor HP Pavilion 14/15/17-AB000 HSTNN-LB6S/DB6T 800049-001 Li-ion 2600mAh 14.8V
ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC
ADP-120MH-D laptop adapter voor MSI GE60 GE70
A1800 laptop adapter voor Microsoft Surface Pro 5 & Pro 4 Intel Core M3 i5 i7
0957-2271 laptop adapter voor HP Officejet 7000 6000 6500 AC Printer Adapter/
Tip 01: Besturingssysteem
Natuurlijk speelt de hardware van een smartphone een cruciale rol bij je keuze, maar denk toch éérst nog even ergens anders over na: over het besturingssysteem. Je hebt dan al een belangrijke schifting gemaakt in het aanbod. Er zijn tegenwoordig eigenlijk maar twee keuzes: iOS van Apple en Android van Google. De keuze die je maakt, hangt af van onder andere je huidige apparatuur, gebruikerservaring en apps.Smartphones met iOS worden alleen door Apple gemaakt: iPhones. Ze werken erg goed samen met de andere hardware van Apple. Heb je een iMac of Macbook, een Apple TV en een iPad, dan ligt de keuze voor een iPhone voor de hand. Android-smartphones worden gemaakt door allerlei fabrikanten, zoals Samsung, HTC, Huawei, OnePlus en meer. Die werken logischerwijs optimaal met de Google-diensten.
Tip 02: Overstappen?
Gebruik je nu een iPhone, dan is de overstap naar Android wel even wennen. Het besturingssysteem werkt net wat anders, waardoor je in het begin je weg misschien niet kunt vinden. Andersom is dat bij een overstap van Android naar iOS net zo goed het geval. Houd er ook rekening mee dat de apps die je gekocht hebt en/of in-app-aankopen die je gedaan hebt, niet meegenomen worden naar een ander platform. Heb je dus veel of kostbare apps aangeschaft, dan kan dat een belemmering voor je overstap zijn. Gebruik je een bepaalde app op dit moment veel, check dan ook even (in de online app store) of die app ook voor het andere besturingssysteem bestaat.Nog één ding over het besturingssysteem: gebruik je al jaren Android of iOS en overweeg je een overstap, vraag dan aan een kennis met het andere OS of je even vijf minuutjes met zijn/haar telefoon mag ‘spelen’. Door even door instellingenmenu’s heen te tikken en de browser even te gebruiken, kun je ervaren of je je weg in het besturingssysteem kunt vinden.
Tip 03: Prijsklasse
Na de keuze voor het platform/besturingssysteem is het verstandig om te bepalen wat je ongeveer kwijt wilt zijn aan je nieuwe toestel. Bepaal vóórdat je gaat rondneuzen wat de marge is die je maximaal over je streefbedrag heen wilt gaan en schrijf het ergens op. Doe je dit namelijk niet, dan is de kans groot (sterker nog: we kunnen je bijna garanderen) dat je je laat verleiden door allemaal mooie technische specificaties, waardoor je straks met een toestel zit dat wel héél veel kan, maar eigenlijk ook enorm boven je budget is. Je kunt het erg gek maken: de iPhone X met veel opslagruimte kost je zomaar 1300 euro. Een geruststelling: je kunt het ook een stúk goedkoper maken.Tip 04: Camera
Nog niet eens zo heel lang geleden was een camera op je smartphone gewoon een leuke extra, want de resultaten waren niet om over naar huis te schrijven. Dat is anno 2018 wel anders, er zijn genoeg smartphonecamera’s die de kwaliteit van een compactcamera evenaren. De nieuwste smartphones hebben twee camera’s achterop zitten, met verschillende functies. Met het ene toestel kun je hierdoor een stukje inzoomen zonder kwaliteitsverlies, een andere smartphone gebruikt de extra camera om een diepte-effect te creëren en bij nog een ander kun je er groothoekbeelden mee maken. Het advies: bekijk vooraf foto’s en/of filmpjes die met die specifieke telefoon gemaakt zijn, zodat je kunt zien of je het beeld goed genoeg vind. Staar je in elk geval niet blind op bepaalde specificaties als megapixels.Videobel je veel of maak je graag selfies, let dan ook op de kwaliteit van de frontcamera. Doe je dit (bijna) nooit, dan is die niet zo belangrijk.
Tip 05: Scherm
Het scherm is een onderdeel waarop je nog weleens misleid kunt worden. Het formaat van het scherm zegt nog niets over de kwaliteit ervan. De een groot aantal pixels betekent ook niet altijd de beste kwaliteit. De displays van een Samsung Galaxy-toestel zien er veel helderder uit dan de displays van een iPhone (zelfs een iPhone X, dat toch ook een oled-display heeft). In dit geval is dat te danken aan het feit dat de contrasten van de Samsung-toestellen vrij hoog staat. De een vindt dat beter, de ander vind het onrealistisch, net wat je voorkeur heeft. Dat gezegd hebbende: in het topsegment van de smartphone-markt zijn alle schermen gewoon goed. In het instap- en midden-segment eronder is er nogal wat verschil in kwaliteit, en dat ontdek je niet altijd door te googelen. Ga dan het liefst met eigen ogen kijken in een winkel. Wat vind je van de helderheid, de spiegeling en hoe presteert het scherm in zonlicht?Tip 06: Afmeting
De randen rondom smartphoneschermen (bezels) worden steeds kleiner, waardoor bijna de hele voorkant van een telefoon bestaat uit het scherm. De afmeting van een smartphone hangt daardoor natuurlijk grotendeels samen met het formaat van het scherm. Er zijn modellen die niet meer in je broekzak passen en die je ook niet met één hand kunt bedienen. Zo’n groot toestel is fijn voor het kijken fan video’s en ook appen (met twee duimen dan) of het bekijken van webpagina’s is hierop prettiger. Games spelen of berichtjes met één hand typen, dat is dan weer prettiger op een niet al te grote smartphone. Zorg in dat geval dus dat je geen ‘plus’-versie van een toestel kiest – als zo’n model al binnen je budget zou passen.Tip 07: Gewicht
Het gewicht speelt wel een rol bij een smartphone, maar realiseer je wel dat de verschillen tegenwoordig nog maar klein zijn. Het gewicht loopt lang niet meer zo veel uiteen als vroeger, maar grotere toestellen wegen natuurlijk wel wat meer dan kleinere. Ook hierbij is belangrijk: wat wil je met het toestel gaan doen? Ga je namelijk e-books lezen waarbij je de smartphone lange tijd in je hand hebt, dan is een zwaar toestel echt niet handig. Belangrijk is ook niet alleen hoe zwaar de smartphone is, maar waar het zwaartepunt ligt. Zo vinden veel gebruikers van de iPhone Plus-modellen het irritant dat het zwaartepunt aan de bovenkant lijkt te liggen, waardoor ze constant het gevoel hebben dat het toestel uit hun handen kiepert (zelfs al blijkt uit tests dat dit niet het geval zou moeten zijn). Kijk dus voor aanschaf wel even naar het gewicht, maar realiseer je ook dat je een paar gram verschil nauwelijks voelt bij normaal gebruik.Tip 08: Opslagcapaciteit
Waar dit onderdeel de laatste jaren steeds belangrijker leek te worden omdat apps steeds groter werden en foto- en videobestanden ook, neemt die urgentie sinds kort juist weer af door de opkomst van cloud-computing. Apps nemen natuurlijk nog steeds veel ruimte in op je smartphone (dus 32 GB raden we absoluut af als je veel apps en games wilt installeren), maar foto’s en video’s worden steeds vaker extern opgeslagen. Dat scheelt echt heel veel ruimte. Waar we een jaar of twee geleden gezegd zouden hebben dat 256 GB met het oog op de toekomst een must was, is 128 GB wat ons betreft tegenwoordig meer dan genoeg. In plaats van te kijken naar de opslagcapaciteit van het toestel, loont het misschien meer om te kijken naar de kosten van de clouddienst die bij het betreffende platform hoort. iOS maakt namelijk alleen maar reservekopieën naar iCloud, waarbij je 5 GB gratis krijgt, en bijvoorbeeld 1 TB 9,99 euro per maand betaalt. Bij Google Drive (de voorkeurskeuze van Android) betaal je hetzelfde voor 1 TB, maar krijg je de eerste 15 GB gratis. Als 15 GB voor jou meer dan genoeg is, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt.Tip 09: Batterij
Smartphonefabrikanten staan al jaren voor dezelfde uitdaging: hoe laat je het toestel lang meegaan, maar wel zó dat het niet te zwaar of te groot wordt. Natuurlijk worden batterijen steeds krachtiger, en je zou denken dat dit leidt tot een langere accuduur … maar helaas. De technologie in smartphones wordt tegelijkertijd ook steeds geavanceerder, wat meer stroom verbruikt. Daarnaast gebruiken we onze smartphone steeds intensiever, wat ook betekent dat je hem eerder zult moeten opladen. Veel fabrikanten pochen met een lange stand-by-tijd, maar hecht daar niet te veel waarde aan. Nogal wiedes dat een smartphone weinig stroom verbruikt als hij niet actief is. Waar je wél op moet letten is de gebruikstijd. Hoelang kun je muziek luisteren op je smartphone, hoelang kun je video’s kijken, surfen, e-mailen enzovoort? Laat je dus ook niet misleiden door de capaciteit van de batterij zelf, dat zegt lang niet alles over de gebruikstijd van het toestel. Zoek dus even via Google naar gebruikerservaringen van het model dat je op het oog hebt.Tip 10: Processorkracht
Het is opmerkelijk wat voor stoelendans smartphonespecificaties hebben gedaan wat betreft de volgorde van belangrijkheid. Ooit was snelheid en processorkracht een doorslaggevende factor, tegenwoordig staat het vrijwel helemaal aan de onderkant van de lijst. Het is niet dat snelheid en processorkracht totaal niet meer belangrijk zijn, maar feit is dat smartphones zulke enorme sprongen hebben gemaakt op dit vlak in de afgelopen jaren, dat de software het niet heeft kunnen bijbenen. Oftewel, wanneer je een topmodel smartphone koopt, is het enigszins alsof je met een Ferrari naar de supermarkt rijdt: een beetje overkill qua wat er onder de motorkap zit. Want zelfs de smartphones uit het middensegment kunnen vrijwel alle apps draaien. Koop je een smartphone van rond de 100 euro, dan zul je uiteraard wel merken dat je niet de zwaarste games en applicaties kunt draaien, maar daar is de prijs dan ook naar. Laat je dus niet verblinden door cijfers, benchmarktests enzovoort, ga simpelweg even naar de winkel en test een zware applicatie/game uit op het toestel van je keuze als dat mogelijk is. Dan weet je vrij snel genoeg.Tip 11: Meer opties
Tot zover de basis-mogelijkheden van smartphones. Zijn we er dan? Nog niet helemaal, er zijn namelijk nog wat opties die voor een deel van de kopers erg belangrijk zijn. Wil je graag draadloos kunnen opladen? Zoek dan even in de specificaties op of dit ondersteund wordt. Luister jij graag muziek en heb je daarvoor een goede koptelefoon, dan vind je het waarschijnlijk erg vervelend als je nieuwe smartphone geen koptelefoonpoort heeft. En er zijn steeds meer toestellen waarbij die 3,5mm-poort ontbreekt. Met een verloopstukje kun je dan alsnog die koptelefoon wel gebruiken, maar handig is anders.Een tweede punt: wil (en mag) je de telefoon ook voor je werk gaan gebruiken en heb je daarvoor een aparte simkaart, kijk dan of er een extra simkaartslot ingebouwd is, men noemt dat ook wel ‘dualsim’. Soms kun je kiezen tussen een extra simkaart óf een micro-sd-kaart voor extra opslagruimte.
Tip 12: Accessoires
Tot slot de accessoires. Net als bij apps, zijn de meeste accessoires beschikbaar voor vrijwel alle gangbare platformen. Toch zijn er ook accessoires die echt alleen specifiek voor één telefoon bedoeld zijn en dat is natuurlijk wel iets dat je wilt weten voordat je je nieuwe smartphone aanschaft. Bijvoorbeeld Samsung Gear VR-bril, waaraan je met een iPhone niets hebt. En een Apple Watch werkt dan weer alleen met een iPhone samen. Voor bekende merken/toestellen zijn meer accessoires zoals hoesjes en screenprotectors beschikbaar. Gebruik je nu bepaalde accessoires graag, kijk dan of die werken met het toestel dat je op het oog hebt.We willen er nog ééntje als voorbeeld geven: film je nu met een gimbal (een apparaatje dat ervoor zorgt dat je beeld niet schokt), weet dan dat dat niet goed werkt bij de nieuwste iPhones omdat die zelf beeldstabilisatie ingebouwd hebben. Die twee conflicteren met elkaar.
Kooptips
Je hebt nu een aardig beeld van wat de keuzes zijn die je voorgeschoteld krijgt qua specificaties wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe smartphone. Om het je nog wat makkelijker te maken hebben we uit drie prijsklassen een toestel voor je geselecteerd dat wat ons betreft de moeite waard is. Een instapmodel, een toestel uit het middensegment én een toestel uit het topsegment.Moto E4 Plus
Prijs: € 119,-Een goede smartphone kopen voor iets meer dan 100 euro? Dat kan dus echt. Voor dat geld krijg je natuurlijk geen spectaculaire camera en ook niet veel kracht onder de motorkap, maar je kunt er in principe alles mee doen wat je op een smartphone zou willen doen (een simpel spelletje, video kijken, surfen, mailen, whatsappen etc.). En het fijnste is: dankzij het gebrek aan toeters en bellen gaat hij lekker lang mee zonder tussendoor op te laden.
iPhone SE
Prijs: € 530,45Van dit toestel zijn we stiekem wel een beetje gaan houden. De iPhone SE is vergelijkbaar qua specificaties met de iPhone 6s, niet het nieuwste model dus, maar krachtig genoeg om vrijwel alle applicaties aan te kunnen en mét Retina-display. De 12mp-camera is meer dan prima en met z’n 4inch-display is deze smartphone fantastisch voor iedereen die wel mee wil met de techniek, maar graag een klein en compact toestel heeft.
Samsung Galaxy S9+
Prijs: € 949,-Dit is wat ons betreft de beste smartphone die er op dit moment te koop is, en het is niet eens de duurste (de iPhone X is namelijk bijna 400 euro duurder). Een spectaculair goede camera die zowel bij veel als weinig licht goed presteert, een kraakhelder 6,2inch-scherm (onthoud, groot is niet voor iedereen geschikt) en een krachtige batterij die snel opgeladen kan worden en de hele dag mee zou moeten gaan. Hiermee moet je wel weer wat jaartjes vooruit kunnen.
ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01
HP KI04 voor HP Pavilion 14/15/17-AB000 HSTNN-LB6S/DB6T 800049-001 Li-ion 2600mAh 14.8V
ADS-40FSG-19 laptop adapter voor LG E1948S E2242C E2249 E1948 PC
ADP-120MH-D laptop adapter voor MSI GE60 GE70
A1800 laptop adapter voor Microsoft Surface Pro 5 & Pro 4 Intel Core M3 i5 i7
0957-2271 laptop adapter voor HP Officejet 7000 6000 6500 AC Printer Adapter/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten