iOS 11 is sinds gisterenavond officieel beschikbaar voor compatibele iPhones en iPads. Wie nog niet heeft geüpdatet, raden we aan om eerst onze tips te lezen om dat proces vlekkeloos te laten verlopen. Voor wie, zoals ons, de update wel al heeft uitgevoerd, verzamelden we zes opvallende nieuwe functies die je zeker moet uitproberen.
De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem introduceert met name veel nieuwigheden op de iPad. Voor de iPhone zijn veranderingen beperkter, al werden ook daar de nodige dingen aangepast en verbeterd. Wij gingen aan de slag met een iPad Pro, waar het nieuwe OS het meeste impact heeft op je gebruikservaring, in het bijzonder voor wie zijn iPad gebruikt om werk te verzetten.
1. Vernieuwd bedieningspaneel
Apple heeft het bedieningspaneel in iOS 11 grondig vernieuwd, zowel op iPhone als iPad. In plaats van twee of drie panelen waar je door swipet, werden alle knoppen en widgets op één pagina verzameld, samen met een overzicht van je openstaande apps in het geval van de iPad.
In iOS 11 kan je bovendien voor het eerst zelf kiezen welke knoppen in het bedieningspaneel verschijnen en in welke volgorde. Opnieuw een beetje meer vrijheid om je toestel volledig naar jouw hand te zetten, al blijft het onmogelijk om widgets van externe ontwikkelaars toe te voegen. Misschien een ideetje voor volgend jaar, Apple?
2. Bestanden-app
Een volledige nieuwkomer is de Bestanden-app. Eindelijk beter bestandbeheer op iOS, al valt dat toch een beetje tegen. Je zou misschien denken dat de Bestanden-app automatisch alle bestanden op je iPhone of iPad indexeert, vergelijkbaar met een file manager op Android of Windows. Dan denk je verkeerd.
Om bestanden op je iOS-toestel via de Bestanden-app te kunnen raadplegen, moet je er expliciet voor kiezen om ze in de app op te slaan. De app kan daarbij wel met nagenoeg elk bestandstype overweg en toont bij de meest courante bovendien een preview. Ook van zipbestanden, al kan je die in de app niet uitpakken.
De Bestanden-app lijkt eerder bedoeld voor het beheer van bestanden in je verschillende clouddiensten. Je kan ze allemaal toevoegen in de app, maar iCloud Drive is wel net iets beter geïntegreerd dan Dropbox, Google Drive of OneDrive.
3. Drag and drop
Wellicht één van de handigste functies van iOS 11. Voortaan kan je dingen van de ene naar de andere app verplaatsen via een sleepbeweging. Ten minste toch op de iPad: op de iPhone blijft de functie beperkt tot gebruik in de Bestanden-app. Dankzij de mogelijkheid om op je iPad twee apps naast elkaar te openen, wordt het bijzonder eenvoudig om bijvoorbeeld afbeeldingen van de Foto’s-app naar de Bestanden-app te verhuizen.
Het werkt bijzonder intuïtief, maar deze functie staat of valt op het aantal apps die de mogelijkheid ondersteunen. Als we de iOS-ontwikkelaars een beetje kennen, verwachten we evenwel dat dit snel in heel wat populaire apps zal opduiken. Jammer dat de iPhone achterblijft, maar deze functie haalt echt wel voordeel uit het grotere schermformaat van de iPad.
4. Multitasking (iPad)
Apple heeft de multitaskingmogelijkheden op de iPad verder uitgebreid in iOS 11. Je kan nog steeds twee apps naast elkaar openen, maar krijgt nu meer bewegingsvrijheid in hoe je die ten opzichte van elkaar wil verhouden. Bovendien kan je nog een derde zwevende app openen die eenvoudig opzijgeveegd en weer teruggehaald kan worden, of één van de openstaande apps kan vervangen.
Om apps naast en over elkaar te openen, sleep je ze omhoog vanuit het vernieuwde dock. Naast de favoriete apps die je er zelf plaatst, toont dat voortaan ook je drie recentst gebruikte applicaties voor snelle toegang. De verschillende multitaskbewegingen zijn niet superintuïtief, maar na wat oefening ben je er snel genoeg mee weg en is het een bijzonder krachtige feature.
5. Betere screenshots
Velen onder ons maken haast dagelijks screenshots om snel een stuk informatie te delen met anderen. Apple heeft de screenshotfunctie in iOS 11 grondig aangepakt om het bewerken en delen van schermafbeeldingen nog eenvoudiger te maken.
Wanneer je een screenshot maakt, verschijnt die als kleine thumbnail in de linkeronderhoek. Je kan die meteen wegvegen om te bewaren (of via ‘drag and drop’ naar de Bestanden-app verplaatsen) of erop tikken om de schermafbeelding te bewerken en aantekeningen toe te voegen.
6. Augmented reality
Een laatste ding om zeker uit te proberen, zijn de nieuwe augmented reality-apps op basis van ARKit. Het aanbod is momenteel nog niet zo uitgebreid, maar er zijn al voldoende apps voor handen om de mogelijkheden uit te proberen. Zo lanceerde Ikea vorige week bijvoorbeeld een app om virtueel meubelen in je huis te plaatsen. Wij gingen aan de slag met Miaow en hadden eventjes een virtueel huisdier op de redactie rondlopen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten