Niets is zo vervelend als een slome telefoon. Een minuutje wachten vooraleer je een WhatsApp-berichtje kan lezen of een filmpje met Parkinson laden: van de gedachte alleen krijg ik al koppijn. Gooi hem nog niet meteen weg. Er zijn immers een handjevol manieren om de snelheid van je toestel op te krikken. Met deze zes trucs in het achterhoofd hoef je nog niet meteen een nieuwe smartphone aan te schaffen.
1. Maak opslagruimte vrij
Als je geheugen vol zit, dan wordt je telefoon aanzienlijk trager. Kijk daarom of je geen muziek, foto’s of andere bestanden kan overzetten naar een extern opslagapparaat. Je kan ook een back-up maken naar de cloud, zodat je de gegevens van je toestel kan verwijderen. Zo wordt je toestel niet alleen sneller, maar je maakt ook heel wat ruimte vrij.
Een andere geheugenvreter zijn applicaties. Ook al denk je dat je geen apps open hebt staan, draaien er ondertussen heel wat applicaties in de achtergrond. Daarom is het geen slecht idee om de bezem door je appfolder te halen. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Apps’ om de programma’s van je telefoon te verwijderen.
2. Leeg je cache
Vele apps slaan cache-data op: informatie waarmee applicaties gegevens kunnen onthouden en nadien sneller onderdelen inladen. Klinkt goed, maar een overvolle cache kan je telefoon omtoveren tot een schildpad. Ga daarom naar ‘Instellingen, ‘Apps’. Daar krijg je een overzicht te zien van alle cachegegevens die op je toestel zijn opgeslagen. Geen zorgen, je hoeft dit niet handmatig te reinigen. Met een app zoals CCleaner kan je automatisch dat klusje voor je laten opknappen.
3. Ruim je homescreen op
Een homescreen vol toeters en bellen; het ziet er misschien leuk uit, maar het vreet door het ramgeheugen van je telefoon. In geval van snelheidscrisis zeg je beter vaarwel tegen je kermisscherm. Widgets, bijvoorbeeld, zijn kleine apps die het weer kunnen laten zien of een Facebook-melding kunnen weergeven. Helaas belasten ze ook flink je geheugen, waardoor je ze beter vermijdt. Ze blijven immers op de achtergrond draaien en worden voortdurend ververst.
Een andere no-no zijn bewegende achtergronden. Als je last hebt van een traag Android-toestel, kies dan voor een sobere, statische wallpaper.
4. Houd je besturingssysteem up-to-date
Zorg altijd dat je systeem up-to-date is. In elke nieuwe versie verbetert Google (of de fabrikant van je telefoon) de systeemprestaties van je toestel. Naast snelheid is updaten noodzakelijk als je veiligheid hoog in het vaandel draagt. Een nieuw mobiel OS verhelpt immers foutjes en dicht beveiligingslekken. Om te kijken of je de meest recente Android-versie hebt, ga je naar ‘Instellingen’, ‘Toestelinformatie’, ‘Systeemupdates’.
5. Synchroniseer handmatig
Apps zoals Facebook of Gmail willen je voortdurend op de hoogte houden. Meestal verversen deze apps zich elke tien minuten, maar helaas gaat dit gepaard met heel wat energie- en snelheidsverlies. Gaat je telefoon sloom, dan kan je de automatische synchronisatie uitschakelen. Ga naar ‘Instellingen’, ‘Apps’, ‘Gegevensgebruik’, ‘Op achtergrond synchroniseren’. Daar kan je per app het schakelaartje naar links schuiven.
6. Voer een harde reset uit
Bieden alle bovenstaande tips geen soelaas, dan kan je als laatste redmiddel je toestel terugzetten naar de instellingen toen je hem voor het eerst in handen had. Met een factory reset wis je wel alle data op je smartphone, dus maak op voorhand zeker een back-up van je belangrijke bestanden. Hoe je een harde reset uitvoert, hangt wel af van toestel tot toestel. Meestal vind je dit terug onder ‘Instellingen’, ‘Back-up & herstel’, ‘Fabrieksinstellingen herstellen’. Een andere mogelijkheid is ‘Instellingen’, ‘Privacy’, ‘Fabrieksinstellingen herstellen’.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten