Een smartphone kiezen is een flinke opgave. Er zijn honderden modellen op de markt en elke maand komen er nieuwe bij. Ga je een nieuwe smartphone kopen? Hier leggen we je aan de hand van 10 tips uit waar je op moet letten.
Tip 01: Voor je begint
Welke smartphone het beste bij jou past hangt af van een aantal factoren. Allereerst natuurlijk je budget. Een topmodel als de Apple iPhone 7 of de Samsung Galaxy S7 kost al snel 700 euro. Dat is net zoveel als een normale pc of laptop. Er zijn veel goedkopere modellen op de markt, maar daarmee kun je wellicht geen prachtige vakantiefoto’s nemen of de nieuwste games en apps draaien. Kies je voor een toestel met simlock, dan betaal je een maandelijks bedrag en heb je er belminuten en een data-abonnement bij. Ga er wel vanuit dat je dan uiteindelijk meer betaalt. Kies je voor een simlockvrije smartphone, dan betaal je natuurlijk het volle pond. Je hebt dan wel weer het voordeel dat je zelf een simkaart kunt kopen met een voordelig tarief. Het is ook handig om te kijken naar de rest van de apparaten in je huishouden. Hebben je partner en kinderen allemaal een Android-toestel, dan is een Android-smartphone een handige optie. Heb je al een iPad of Mac, dan is een model van Apple wellicht een goede keus. Kijk ook eens naar de beschikbare apps in de app-stores van Apple en Google. Wellicht heb je net die ene app nodig die alleen voor een van beide systemen beschikbaar is.
Tip 02: Android
Android is het besturingssysteem van Google. Het is inmiddels bij versie 7 aanbeland, die de naam Nougat heeft meegekregen. Niet alle smartphones kunnen Android 7 draaien. Sterker nog: op het moment van schrijven draait pas 0,7 procent van alle Android-smartphones de Nougat-software. Kijk voor aanschaf even op de website van de fabrikant of jouw model de laatste versie ondersteunt, dat misschien in de nabije toekomst gaat doen. Het grote voordeel van Android is dat je kunt kiezen uit een enorm aantal toestellen. Je kunt al een Android-toestel krijgen voor een paar tientjes, maar als je alle opties optimaal wilt benutten, geef je al snel een paar honderd euro uit. Android-smartphones worden door verschillende fabrikanten uitgebracht. Bekende merken zijn Samsung, Motorola, HTC, Sony en natuurlijk Google zelf. Een ander voordeel van een Android-smartphone is dat het relatief makkelijk is om de opslagruimte uit te breiden doordat de meeste toestellen over een microSD-sleuf beschikken. Elke fabrikant kan een aangepaste versie van Android voor hun producten maken. Daardoor kan het zijn dat elke Android-smartphone er net even anders uitziet.
Tip 03: iOS
Apple heeft een eigen besturingssysteem, genaamd iOS. Dat is alleen beschikbaar voor de iPhone en de iPad. Daardoor is de keuze aan toestellen beperkt. Voordeel van het relatief gesloten iOS is dat er weinig kans is op een virus. Ook kun je ervan uitgaan dat het besturingssysteem prima op de ondersteunde smartphones werkt. De laatste versie is iOS 10 en die is standaard geïnstalleerd op de meest recente iPhone: de iPhone 7. Het besturingssysteem werkt ook op de iPhone 6s, de iPhone 6, de iPhone 5s, de iPhone 5c en de iPhone 5. Ook de grotere Plus-modellen van de iPhone 6, 6s en 7 kunnen iOS 10 draaien. Omdat iOS een gesloten systeem is, kun je alleen inhoud uit de App Store installeren. Als je de smartphone op je pc aansluit, kun je niet zomaar de bestandsstructuur inzien. Dit maakt het iets gecompliceerder om bestanden van je iPhone naar je pc te kopiëren. Het is niet mogelijk om iOS op een toestel van een andere fabrikant dan Apple te installeren en als je eenmaal iOS 10 op je iPhone hebt geïnstalleerd, is het niet mogelijk om naar iOS 9 te downgraden. Apple-smartphones hebben trouwens een eigen oplaadaansluiting, genaamd lightning. Je hebt dus een speciale lightning-kabel nodig om je smartphone op te laden. Deze wordt uiteraard meegeleverd als je een iPhone koopt.
Tip 04: Andere systemen
Android en iOS zijn verreweg de grootste besturingssystemen, maar er bestaan ook nog een paar andere opties. Zo is er Windows 10 Mobile, dat enige bekendheid geniet dankzij de desktop-broer met dezelfde naam. Stokpaardje van Windows 10 Mobile is de Microsoft Lumia, maar ook fabrikanten als HP en Acer bieden modellen voor dit besturingssysteem aan. De app-store van Microsoft valt echter in het niet bij die van Google en Apple. BlackBerry heeft zijn eigen besturingssysteem, genaamd BlackBerry 10. Dat is alleen beschikbaar voor smartphones van de fabrikant zelf. De toekomst van het besturingssysteem is echter onzeker. Een onbekende naam is Fire OS, een besturingssysteem van Amazon. Dit systeem is op het moment niet meer beschikbaar voor smartphones: het wordt alleen op de Kindle Fire-tablets gebruikt.
Tip 05: Grootte<
Smartphones zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Het standaardformaat van veel recente smartphones is zo’n 5 inch. Die aanduiding betreft de beeldschermdiagonaal. De iPhone 7 is 4,7 inch en de Galaxy S7 is 5,1 inch. Er bestaan ook grotere versies van deze smartphones: zowel de iPhone 7 Plus als de Galaxy Edge S7 zijn 5,5 inch. Hoe groot je smartphone moet zijn, hangt af van je persoonlijke wensen. Er zijn uiteraard ook kleinere modellen verkrijgbaar, een iPhone SE is net zo groot als een iPhone 5 of 5S en heeft een beeldschermdiagonaal van vier inch. Wil je een nog kleinere smartphone, dan kun je bijvoorbeeld voor een BlackBerry Classic kiezen. Echt grote smartphones worden ook wel phablets genoemd, een combinatie van ‘phone’ en ‘tablet’. De Huawei Mate 8 en de Lenovo Phab2 Pro zijn beide groter dan zes inch. Hiervoor heb je dan wel een grote broekzak nodig, want een beeldschermdiagonaal van zes inch zorgt al gauw voor een smartphone van 8 x 15 centimeter.
Tip 06: Display
De grootte van het display is natuurlijk belangrijk, maar belangrijker is de kwaliteit. De meeste modellen hebben IPS lcd-displays, inclusief de iPhone 7. Belangrijk hierbij is de resolutie van het scherm. Die begint bij 720 x 1280 pixels, een resolutie die ook als 720p wordt aangeduid. De iPhone 6, 6S en 7 hebben een resolutie van 750 x 1334 pixels en vallen dus ook in deze relatief lage categorie. De displays van bijvoorbeeld de Sony Xperia XZ en de iPhone 7 Plus hebben een hogere resolutie van 1080 x 1920 pixels, maar deze toestellen zijn ook een beetje groter. Deze resolutie wordt ook wel als Full HD aangeduid. De Samsung Galaxy S7 en de Microsoft Lumia 950 hebben de hoogste resoluties, beide 1440 x 2560 pixels. Deze toestellen hebben geen IPS lcd, maar een (Super) AMOLED-display, een andere techniek dan IPS lcd. Het beste display heeft op dit moment de Sony Xperia Z5 Premium. Dit toestel heeft een resolutie van 2160 x 3840 pixels en mag zich daarom de eerste 4K-smartphone noemen. Dit wordt ook wel Ultra HD genoemd. Wil je echt weten hoe het display van een toestel eruitziet, dan is een tripje naar de winkel voor een een-op-een-vergelijking noodzakelijk.
Tip 07: Camera
Als je graag foto’s en video’s wilt maken met je smartphone, dan heb je een goede camera nodig. Vrijwel alle smartphones hebben twee camera’s aan boord: eentje aan de voorkant voor videobellen en selfies en eentje aan de achterkant voor foto’s en video’s. Vooral de camera aan de achterkant is belangrijk als je mooie foto’s wilt nemen. De resolutie van een camera wordt uitgedrukt in megapixels. Hoe meer de camera ervan heeft, des te meer pixels je foto’s hebben. De Microsoft Lumia 950 heeft een van de beste camera’s aan boord, met een resolutie van 20 megapixel. Toch is het aantal megapixel ook vaak een marketingpraatje, want het zegt niets over de kwaliteit van de camera en de lens in de smartphone. Net zo belangrijk is de kwaliteit van de flitser en of de camera een goede autofocus heeft. Vaak is de enige manier om dit te testen om naar de winkel te gaan. Je kunt ook recensies op internet te lezen. De nieuwe iPhone 7 Plus heeft zelfs twee camera’s aan de achterkant. Daarmee kun je groothoek- en telelensopnames maken.
Tip 08: Opslagruimte
Om al die foto’s en video’s op te slaan heb je natuurlijk genoeg opslagruimte nodig. Vooral bij een iPhone moet je hier goed over nadenken, aangezien je de opslagruimte niet achteraf kunt uitbreiden. Een iPhone 7 of 7 Plus is beschikbaar met 32, 128 of 256 gigabyte. Een iPhone 6s of 6s Plus krijg je alleen met 32 of 128 gigabyte en een iPhone SE is verkrijgbaar met 16 of 64 gigabyte. Hou er rekening mee dat iOS 10 ongeveer twee gigabyte in beslag neemt en dat sommige apps, zeker als je games wilt spelen, wel een gigabyte groot kunnen zijn. Bij Android-toestellen is de opslagcapaciteit iets minder van belang omdat je die middels een microSD-kaartje kunt uitbreiden. Goedkopere Android-toestellen zijn vaak nog met acht of zelfs vier gigabyte uitgerust, net genoeg om Android en een paar apps te kunnen installeren. Let er bij aanschaf van een microSD-kaart wel even op hoeveel gigabyte je smartphone ondersteunt: sommige smartphones kunnen bijvoorbeeld maar 32 gigabyte herkennen, andere toestellen hebben geen begrenzing. Als de fabrikant aangeeft dat het toestel maximaal 32 gigabyte herkent, betekent dit in de meeste gevallen dat de kaartlezer alleen SDHC-kaartjes ondersteunt. SDXC-kaarten hebben veel meer opslagruimte, maar niet alle kaartlezers in smartphones ondersteunen deze kaartjes.
Tip 09: Geheugen en cpu
Bij een pc zijn het geheugen en de kracht van de processor erg belangrijk. Ook voor een smartphone is dit een bepalende factor voor de snelheid. Toch is het niet zo makkelijk om te achterhalen wat de exacte specificaties zijn. De Samsung Galaxy S7 heeft een 2,3 GHz octacore-processor en vier gigabyte intern geheugen. De specificaties van de Apple iPhone 7 zijn niet meteen duidelijk, aangezien het bedrijf zijn eigen chips maakt. De A10 Fusion-chip in de iPhone 7 is een quadcore-processor met een kloksnelheid van 2,4 GHz. De chip heeft daarnaast een grafische processor (gpu) met zes kernen om video en games beter af te kunnen spelen. Over het geheugen van de iPhone 7 wordt nog geheimzinniger gedaan. De normale versie beschikt over twee gigabyte, de 7 Plus heeft drie gigabyte. In de praktijk hangt de werkelijke snelheid van een smartphone overigens van veel meer factoren af. Je kunt specificaties niet een-op-een vergelijken, omdat de samenwerking tussen hardware en besturingssysteem een belangrijke rol speelt. Dit bleek wel toen in een zogenaamde benchmarking-test van AnTuTu de recente iPhone alle concurrentie voor bleef. Op deze website vind je van alle smartphone-modellen enorm veel technische specificaties.
Tip 10: Draadloos
Elke smartphone heeft natuurlijk een wifi-module en een 3G-module aan boord, maar een high-end smartphone beschikt over nog veel meer draadloze technieken. Bluetooth is standaard op alle smartphones, maar als je aan de slag wilt met domotica of home automation om apparaten in je huis te bedienen, dan heb je wel de laatste standaard nodig. Op dit moment is dat versie 4.2. Op de meeste smartphones uit 2016 is deze versie aanwezig. Bluetooth 5 wordt dit jaar voor smartphones beschikbaar. Om contactloos te kunnen betalen heeft je smartphone een NFC-chip nodig. NFC staat voor Near Field Communication is kan naast betaalterminals ook worden gebruikt om met wearables zoals ringen en fitness-trackers te communiceren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten