Deze week lanceert Intel zijn Optane-geheugen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, brengt de chipbakker geen nieuw type RAM uit. Optane is een geheugen dat je aan je harde schijf koppelt, waarna je computer de totale opslagruimte als één drive aanziet. Op de achtergrond maakt Optane gebruik van Intel Smart Response Technology (SRT), wat al zo’n vijf jaar beschikbaar is voor kleine SSD’s en Optane omtovert tot cache. SRT is een slim algoritme dat ervoor zorgt dat de data die je nodig hebt zo veel mogelijk uit de snellere cache afkomstig is.
Bovendien voorkomt Intel dat Optane vergeleken wordt met klassieke SSD-caching. Het bedrijf stuurde B250-moederborden uit om zijn Optane-geheugen mee te testen, wat enkel Optane-caching ondersteunt. Wie SSD-caching wil uitvoeren, heeft een Z270-moederbord nodig, waardoor er momenteel nog geen testresultaten zijn waarin beide cachemethodes met elkaar worden vergeleken.
Toen caching in 2012 voor het eerst werd aangeboden, kon je deze kostprijs nog aanzien als een goedkope manier om je harde schijf te versnellen. Ondertussen is de prijs van SSD’s echter zodanig gezakt dat je voor hetzelfde geld al bijna een schijf van 256 GB kan aanschaffen. Hierdoor is het voor het merendeel van de consumenten interessanter om zijn HDD te vervangen door een SSD, in plaats van er een Intel Optane aan te koppelen. Ook klassieke SSD-caching kan een betere oplossing zijn, al kunnen we hier dankzij het gebrek aan een rechtstreekse vergelijking geen finaal oordeel over vellen.
Intel veegt echter dit voor de hand liggende gebruiksscenario zelf van tafel. Enkel computers met een Kaby Lake-CPU en een 200-serie chipset zijn compatibel met Optane. Hoeveel mensen hebben een pc met een recente processor en nieuw moederbord dat nog steeds gebruik maakt van een HDD? Intel brengt een product uit dat slechts door een nichemarkt gesmaakt wordt.
Met het uitbrengen van Optane lijkt Intel de mening van onze redacteur te bevestigen. “Intel mist vandaag een samenhangende toekomstvisie en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat het moeilijker is dan ooit om dat statement tegen te spreken. Intel heeft genoeg momentum om enkele slechte beslissingen zonder schade door te komen, maar het wordt stilaan tijd voor een duidelijke toekomstvisie,” schrijft Michaël Aussems in zijn opinie.
Snelheidsboost
Onder andere Anandtech, Ars Technica, Hot Hardware en Tech Report hebben een Intel Optane onder de loep genomen. Ondanks de beloofde snelheidsboost van Intel zijn zij slechts voorzichtig optimistisch. In hun tests geeft het cachegeheugen dan ook wisselvallige resultaten. De eerste maal dat je een bepaalde taak uitvoert met Intel Optane, hoef je een beetje korter te wachten dan wanneer je slechts van een HDD gebruik maakt. Eenmaal je bijvoorbeeld een spel voor de derde keer start, zie je wel een serieuze snelheidsboost. Dat komt doordat je Optane traint om deze workload in de toekomst te verwachten.Bovendien voorkomt Intel dat Optane vergeleken wordt met klassieke SSD-caching. Het bedrijf stuurde B250-moederborden uit om zijn Optane-geheugen mee te testen, wat enkel Optane-caching ondersteunt. Wie SSD-caching wil uitvoeren, heeft een Z270-moederbord nodig, waardoor er momenteel nog geen testresultaten zijn waarin beide cachemethodes met elkaar worden vergeleken.
Prijs-kwaliteit
Aangezien Intel technologie-experts niet de kans geeft om Optane rechtstreeks te vergelijken met zijn voornaamste concurrent, lijkt het dat het bedrijf zelf weinig vertrouwen heeft in zijn technologie. Wie de prijs van Optane bekijkt, begrijpt waarom dat het geval is. De 16-GB-variant kost 44 dollar, terwijl je aan de 32-GB-drive 77 dollar kwijt bent.Toen caching in 2012 voor het eerst werd aangeboden, kon je deze kostprijs nog aanzien als een goedkope manier om je harde schijf te versnellen. Ondertussen is de prijs van SSD’s echter zodanig gezakt dat je voor hetzelfde geld al bijna een schijf van 256 GB kan aanschaffen. Hierdoor is het voor het merendeel van de consumenten interessanter om zijn HDD te vervangen door een SSD, in plaats van er een Intel Optane aan te koppelen. Ook klassieke SSD-caching kan een betere oplossing zijn, al kunnen we hier dankzij het gebrek aan een rechtstreekse vergelijking geen finaal oordeel over vellen.
Compatibiliteit
In zijn analyse merkt Anandtech terecht op dat OEM’s Intel Optane niet in hun toestellen zullen gebruiken, omwille van zijn slechte prijs-kwaliteitverhouding. “Het doel van Optane-geheugen is om systemen met een harde schijf naar het prestatieniveau van SSD’s te brengen aan een redelijke prijs zonder dat je aan capaciteit moet inboeten,” schrijft de technologiewebsite. High-endsystemen zullen volgens hen meer baat hebben bij een volwaardige Optane SSD, welke later dit jaar wordt gelanceerd.Intel veegt echter dit voor de hand liggende gebruiksscenario zelf van tafel. Enkel computers met een Kaby Lake-CPU en een 200-serie chipset zijn compatibel met Optane. Hoeveel mensen hebben een pc met een recente processor en nieuw moederbord dat nog steeds gebruik maakt van een HDD? Intel brengt een product uit dat slechts door een nichemarkt gesmaakt wordt.
Conclusie
Intel heeft er jaren over gedaan om zijn Optane-geheugen op de markt te brengen, waardoor de mogelijke gebruiksscenario’s voor de technologie erg beperkt zijn geworden. Moest de chipbakker enkele jaren geleden Optane hebben uitgebracht, dan zou er een grote afzetmarkt voor het product zijn geweest. Hoe innoverend de technologie achter Optane ook is, er is niet langer plaats voor cachegeheugen aan zo’n hoge prijs.Met het uitbrengen van Optane lijkt Intel de mening van onze redacteur te bevestigen. “Intel mist vandaag een samenhangende toekomstvisie en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat het moeilijker is dan ooit om dat statement tegen te spreken. Intel heeft genoeg momentum om enkele slechte beslissingen zonder schade door te komen, maar het wordt stilaan tijd voor een duidelijke toekomstvisie,” schrijft Michaël Aussems in zijn opinie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten