dinsdag 2 mei 2017

Zo sla je een Windows 10-versie over

Zakelijke gebruikers hebben ongeveer twee maanden om een upgrade uit te rollen als ze besluiten om er eentje over te slaan. De uitzondering is als admins bereid zijn om een consumentenversie - de eerste variant die nog niet door Microsoft is goedgekeurd voor zakelijke uitrol - te installeren. In dat geval heb je zes maanden.

Releasekalender

Om helder te stellen wat de uitroltrajecten precies zijn voor Windows 10, hebben we de kalender erbij gepakt om de opties te illustreren. Elke feature-update gaat door diverse stappen die de 18 maanden in totaal opleveren waarin Microsoft belooft om beveiligingspatches en andere bugfixes te zullen leveren.
Los van de namen die Microsoft op het publiek loslaat, heeft elke versie een nummer in het datumformaat JJMM. De laatste, Creators Update was bijvoorbeeld 1703 (maart 2017) en de volgende is 1709 (september 2017).
Als een upgrade af is, wordt die eerst uitgegeven aan consumenten. Dit is de Current Branch (CB) die hieronder in het blauw is weergegeven. Gedurende vier maanden geeft Microsoft de nieuwe Windows-versie gefaseerd uit, waarbij het tempo wordt opgevoerd tenzij uit de gemonitorde telemetrie blijkt dat er problemen ontstaan. In de tussentijd worden bugs gerepareerd. CB kun je zien als de generale repetitie, voordat de échte klanten komen.
Figuur 1
Pas na deze periode geeft Microsoft het stempel 'gebruiksklaar voor bedrijven'. Na vier maanden Current Branch wordt de nieuwe versie Current Branch for Business (CBB) en is hij officieel beschikbaar voor zakelijke pc's. In het figuur hierboven is dat in geel weergegeven. Microsoft ondersteunt tegelijkertijd maar twee upgrades in het CBB-traject.

Twee CBB's tegelijk

In de periode dat 1703 CBB is, wordt gedurende die tijd versie 1709 ook nog CBB. Dat zou in februari volgend jaar moeten zijn. In de grafiek hieronder zie je dat duidelijker: tegen de tijd dat de versie daarna, 1803 de CBB-status krijgt in juli van dat jaar, loopt de ondersteuning van 1703 af. Dan kom je met 1703 in het groene blok terecht en dat is een aftelperiode van zestig dagen, waarin je dringend moet migreren omdat daarna écht geen patches meer komen.
Dat betekent dat versies 1703, 1709 en 1803 alleen tegelijkertijd worden ondersteund in het zakelijke traject gedurende augustus en september van 2018. Dit is zo gepland, het is geen toeval dat het vier maanden duurt van CB naar CBB en dat je twee maanden nog een last-minute migratie kunt doen. Dat komt dus neer op precies de zes maanden tussen tussen twee releases.

Elk half jaar migreren

Vanwege deze planning, zullen bedrijven in de praktijk elke zes maanden een migratie uitvoeren, ervan uitgaande dat ze het build-schema van Microsoft braaf volgen. Als je dat volgt (zie de rode pijlen in figuur 3) zou je in bedrijven 1703 in augustus van dit jaar uitrollen, 1709 in februari 2018 en 1803 in augustus van datzelfde jaar.
Figuur 3
Er is ruimte voor een beetje flexibiliteit, maar niet veel. Bedrijven kunnen de interval tussen twee upgrades verhogen, maar er is een duidelijke grens aan hoe ver je de tijdlijn kunt oprekken en een refresh kunt uitstellen. In veel opzichten is het pure probleemverplaatsing.

Een praktijkvoorbeeld

Stel dat je het schema exact volgt en in augustus de Creators Update (1703) uitrolt in het bedrijf. Je hebt dan nog tien maanden de tijd voor je moet migreren en de ondersteuning officieel stopt, zoals je ziet in figuur 4. Je zou 1709 kunnen uitstellen tot juni volgend jaar, maar omdat de ondersteuning daarvan stopt in maart 2019, heb je als bedrijf maximaal zeven maanden versie 1709 in bedrijf als je jezelf drie maanden geeft om 1803 uit te rollen.
De maximale tijd tussen twee upgrades - als je er geen overslaat - zou dus 14 maanden zijn, maar alleen als je op het allerlaatste moment migreert, aan het eind van de aftelperiode van zestig dagen. Als je dat doet, heb je nog maar zes maanden over voor de derde upgrade in die cyclus uitgevoerd moet zijn.

Schuiven binnen 20 maanden

De vuistregel is dat je gedurende een cyclus van twintig maanden maximaal twee CBB-builds tegelijk kunt draaien; zodra je de ondersteuning van de ene binnen deze periode verlengt, gaat dat automatisch ten koste van de andere.
Je kúnt een versie overslaan, maar dat levert een krapte op in de migratieplannen voor de versie daarna. In dit schema heb je in zo'n geval enkel die zestig dagen om de hele migratie te voltooien, van pilot tot uitrol. In figuur 5 zie je de krappe tijd die je zou hebben als je bijvoorbeeld 1709 zou overslaan en haast moest maken om van 1703 naar 1803 te gaan.
Figuur 5
De enige manier om jezelf meer ruimte te geven, zou door een pilot te doen met 1803 op het moment dat het nog wordt losgelaten op consumenten die de ergste problemen eruit halen. Dan zit je in maart 2018 en heb je nog ongeveer vier maanden de tijd op versie 1703.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten