donderdag 19 oktober 2017

10 beste functies van de Windows 10 Fall Creators Update

Gisteren startte de gefaseerde uitrol van de Windows 10 Creators Update. Als je geluk hebt, kreeg je al een melding om je systeem bij te werken. Wil je je geduld niet op de proef stellen, dan leggen we hier uit hoe je de update forceert.
Het is de tweede grote update die Microsoft dit jaar voor zijn besturingssysteem doorvoert. De Creators Update lanceerde onder meer Paint 3D en een geïntegreerde blauwlichtfilter. De herfstupdate van Windows 10 heeft een soortgelijke naam met de Fall Creators Update. Deze nieuwe versie biedt meer toevoegingen in de breedte en zijn iets subtieler. We overlopen de interessantste nieuwe functies waaraan je je mag verwachten.

Nieuwe designtaal

Sinds Windows 10 uitkwam voerde Microsoft maar weinig grafische aanpassingen door. Op het eerste zicht is dat bij de Fall Creators Update niet anders. De verschillen zijn minimaal, maar als je dieper graaft zie je dat onder meer de Rekenmachine en het Actiecentrum er lichtjes anders uitzien.
De verschillen lijken subtiel, maar onder de motorkap riep Microsoft een nieuwe designtaal tot leven: de Microsoft Fluent Design System, voorheen bekend als Project Neon. De richtlijnen zijn bedoeld voor app-ontwikkelaars om de applicaties dichter te doen aanschuiven bij het ontwerp van Windows 10. Eenheid staat daarbij centraal. Het uiterlijk blijft min of meer dezelfde, maar er komen meer animaties en overgangen die een gevoel van ‘continuïteit’ geven.

Windows Mixed Reality

Virtual reality, augmented reality zijn technologieën die ons in een andere wereld brengen. Mixed Reality kan je zien als het summum van deze trend. Met de Fall Creators Update lanceert Microsoft een platform die deze nieuwe techniek ondersteunt. Voortaan ondersteunt elke computer – ook die van jou – toepassingen van augmented en virtual reality. We penden eerder al neer wat dit nieuwe platform inhoudt. Grote fabrikanten zoals Lenovo en Acer sprongen op de kar en brengen hun eigen bril uit voor het platform.

Communicatiecentrum

Naast het systeemvak in de taakbalk pronkt een nieuwe ‘Personen’-knop. Deze functie heet in het Engels ‘People Hub’ en is een applicatie waarmee Windows 10 contactpersonen verenigt en zo voor de gebruiker makkelijker bereikbaar maakt. Met het venstertje kan je makkelijk iemand opzoeken, om daarna te kiezen op welke manier je contact met die persoon opneemt. Je drie beste vrienden, collega’s of familieleden kan je naast de knop vastpinnen voor snelle toegang. Helaas worden momenteel enkel Microsoft-diensten ondersteund zoals Mail en Skype. Als later diensten zoals Slack en Facebook worden geïntegreerd, dan kan de People Hub hét nieuwe middelpunt voor communicatie worden.

Edge zet achtervolging in

Internet Explorer was jarenlang de ‘pispaal’ onder de browsers. Iedereen die kaas had gegeten van technologie, installeerde prompt een alternatief op zijn computer zoals Firefox of Chrome. Microsoft trachtte het imago van zijn browser te verbeteren bij de introductie van Edge, maar nog steeds kiezen weinig gebruikers voor de Microsoft-browser. Nochtans is Edge al lang niet meer het kneusje van voordien. In de Fall Creators Update blijft het concern sleutelen aan zijn internethulpje.
Voortaan kan je een stukje laten voorlezen door één van Microsofts stemmen, waaronder een Nederlandse. Selecteer een stukje tekst, klik met de rechtermuisknop en druk op ‘Hardop voorlezen’. Ook kan de browser beter overweg met PDF’s en ePub-bestanden en kan je met de F11-knop browsen in fullscreenmodus. Ten slotte kan je voortaan websites vastpinnen aan de taakbalk, zoals voordien mogelijk was met Internet Explorer.

OneDrive gaat zuiniger om met je opslag

Gebruik je Microsofts clouddienst, dan update je best zo snel mogelijk naar de herfstversie van Windows 10. Het concern lanceert OneDrive On-Demand, waarmee je makkelijker vanuit de Verkenner door je cloudbestanden kan browsen. De bestanden worden voortaan pas gedownload als je ze nodig hebt, zodat je heel wat opslagruimte uitspaart. Het enige wat je nodig hebt is een actieve internetverbinding. Via het instellingenscherm van OneDrive kan je On-Demand inschakelen.

Eye-tracking als invoermethode

De herfstupdate brengt een nieuwe invoermethode naar Windows 10: voortaan kan je je ogen gebruiken om een tekstje neer te pennen of je pc te besturen. Voor de meeste gebruikers zal deze functie geen meerwaarde bieden. Deze feature is vooral geschikt voor mensen met een aandoening zoals de ziekte ALS: een dodelijke zenuw-spierziekte waarbij spierverzwakking optreedt en uiteindelijk verlamming. De oogzenuw wordt daarbij niet aangetast, zodat die patiënten een alternatieve methode aangereikt krijgen om te surfen, typen of in extremis zelfs te gamen. Voorlopig worden enkel de sensoren van Tobii ondersteund.

Ondersteuning voor ARM

De desktopversie van Windows draaide decennialang enkel op processors van Intel en AMD met de x86-architectuur. Vorig jaar kondigde Microsoft aan in zee te gaan met Qualcomm, zodat Windows voortaan compatibel wordt op de ARM-architectuur. Zo creëert de reus uit Redmond de mogelijkheid om het desktopsysteem en programma’s volledig op een mobiele processor te laten draaien dankzij emulatie. Hoe deze computers eruit zullen zien, is momenteel nog koffiedik kijken. Een ARM-chip heeft geen actieve koeling nodig en is energiezuiniger dan een traditionele computer-CPU. Collega Cedric spreekt over een revolutie op de laptopmarkt. Binnenkort mogen we een Windows 10-apparaat verwachten met een Snapdragon 835 aan boord.

GPU-tabblad in Taakbeheer

In Taakbeheer kon je eerder al het gebruik van je processor, geheugen en harde schijf monitoren. Met de Fall Creators Update voegt Microsoft daar je videokaart aan toe. In het tabblad ‘Prestaties’ kan je voortaan het gebruik van de GPU per onderdeel aflezen. Zo kan getoond worden of de videokaart wordt ingezet voor het weergeven van 3D-inhoud of voor het afspelen van video. Ook wordt weergegeven hoeveel geheugen wordt uitbesteed aan de GPU.

Energiebesparing

De achilleshiel van laptops is de accuduur. Wil je je computer in een stroombesparende stand zetten, dan moet je diep graven in het Instellingen-menu. De herfstupdate lost dit probleem op en voegt een schuifbalkje toe in het systeemvak zodat je snel een energiezuinige modus kan activeren. Klik op het batterijpictogram op de taakbalk en er verschijnt een venstertje om je batterij van extra levensduur te voorzien.

Story Remix

Ten slotte kreeg de Foto-app in Windows 10 een ware metamorfose. Voortaan kan je de app ook gebruiken om videocompilaties te maken. Je kan foto’s en video’s selecteren om er in een mum van tijd een filmpje van te maken. Je kan bijvoorbeeld een leuke titel plaatsen op de beelden, een 3D-effect toevoegen of een kleurenfilter toepassen. Open de Foto-app, klik bovenaan op ‘Creaties’ en ga aan de slag met je beeldmateriaal. Zo kan je bijvoorbeeld een compilatie maken van je reis of een familiefeest. Nadien kan je eenvoudig het resultaat exporteren om het te delen met je vrienden op sociale media.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten