Wat is eigenlijk Wake-on-Lan (WoL)? Via deze standaard kan je een computer inschakelen vanop afstand, zelf wanneer die uitgeschakeld is. Je hoeft dus niet je computer in slaapstand te zetten om van deze functie te genieten. Dat klinkt vreemd dat je een afgesloten computer kan inschakelen, maar deze standaard maakt het mogelijk. Je moet maar eens bij een desktop aan de achterkant kijken bij de netwerkaansluiting. Wedden dat het lampje daar brandt terwijl je computer is uitgeschakeld? Maar allereerst lichten we de technische kant uit.
Wake-on-Wat?
Wat doet WoL nu eigenlijk exact? Dankzij een ‘magisch pakketje’ kan je een netwerkkaart activeren die daarna de computer inschakelt. Zo’n pakketje bevat een specifieke poortaansturing en het MAC-adres van de netwerkaansluiting, waardoor die weet dat het moet reageren. Het pakketje wordt over het hele netwerk uitgerold, en de computer die ermee overeenkomt zal als enige reageren. Om zo’n commando te versturen moet je heel wat technische gegevens invullen, maar gelukkig nemen andere programma’s dat uit handen voor ons. Allereerst moeten we in het BIOS duiken.
Je kan het BIOS van een computer bereiken door bij het opstarten direct een aantal keer op de Delete-toets te drukken. Start Windows toch gewoon op? Dan moet je sneller op ‘Delete’ beginnen drukken en hou het vooral niet ingedrukt. Blijven tikken is de boodschap. Sommige computers vereisen de F2- of Esc-knop om het BIOS in te gaan. Eens je wordt verwelkomd door het blauwe of grijze menu (kleuren kunnen variëren), ga je naar ‘Power’. Zoek naar de functie WoL (Wake-on-Lan) en zorg dat die ‘Enabled’ staat. Bevestig door op of F10 of ‘Bewaren’ te klikken. Soms kan de functie ook ‘Power On By PCIE/PCI’ heten. Daarna herstart je computer en laadt het Windows.
Zoeken en aanpassen
Je computer weet nu dat het mag wakker worden via een netwerkconnectie, maar Windows zelf mogelijk nog niet. Klik op ‘Start’, typ ‘Computerbeheer’ en kies de gelijknamige functie in de lijst. Klik links op ‘Apparaatbeheer’, ga hier op zoek naar de naam ‘Netwerkadapters’ en dubbelklik erop. Je krijgt nu een lijst met netwerkaansluitingen waarvan het aantal sterk varieert naargelang geïnstalleerde programma’s en de hardware die de computer gebruikt.
Nu wordt het lastig omdat dit voor iedereen anders is. Wie draadloos een verbinding maakt met het netwerk, zoekt best naar een naam met het woord ‘Wireless’ in de omschrijving. Anderen die een bekabelde oplossing gebruiken, zoeken best naar iets met de naam ‘Ethernet’. Rechterklik op het apparaat, kies ‘Eigenschappen’ en daarna ‘Geavanceerd’. Ga in de lijst op zoek naar ‘Wake on Magic Packet’, selecteer het en zorg dat er bij waarde ‘Enabled’ staat. Klik bovenaan op ‘Geavanceerd’, vink ‘Dit apparaat mag de computer uit de slaapstand halen’ aan en daarna ook ‘Alleen een magic-pakket mag de computer uit slaapstand halen’. Bevestig met ‘OK’. Sluit daarna ‘Computerbeheer’.
Andere besturingssystemen
Gebruik je Mac? Open dan ‘System Preference’s en kies ‘Energy Saver’. Selecteer hier ‘Wake for network access’. Deze eenvoudige optie zorgt ervoor dat WoL actief staat op Mac. In het BIOS van Mac moet je niet zijn omdat elke Mac standaard WoL inschakelt met deze éne optie bovenaan. Veel handiger dan Windows en Linux zoals je kan lezen.
Linux is iets ingewikkelder. Open de terminal en installeer ‘ethtool’ via onderstaand commando: ‘sudo apt-get install ethtool’. Hiermee kan Linux aan de slag om WoL te activeren. Typ daarna ‘udo ethtool eth0’ in. Is je standaard netwerkinterface niet ‘eth0′, dan moet je die parameter vervangen door de juiste variant. Zoek naar de regel met ‘Supports Wake-on’ en let op de letter die erachter staat. Een G betekent dat je goed zit. Is dat niet het geval, dan moet je het activeren via ‘sudo ethtool -s eth0 wol g’. Dubbelcheck door opnieuw het commando ‘sudo ethtool eth0′ in te vullen.
Speciale app
Ziezo, vanaf nu is je computer klaar om vanop afstand. Nu moet je nog één stap ondernemen om ook nog eens verbinding te maken. Zo’n ‘magisch pakketje’ verzenden is complex, behalve wanneer je daarvoor een andere app inschakelt. De meest gebruikte is ‘Wake On Lan’ voor Android. Tip rechts onderaan op het plus-teken, sleep je scherm van boven naar onder en wacht op de zoekresultaten. Staat je toestel ertussen? Dan kan je naar de volgende stap. Indien het er niet tussen staat, moet je dubbel nakijken dat je op hetzelfde netwerk zit als je toestel voor deze installatie.
Tik op het juiste toestel, geef het een specifieke naam en kleur bovenaan en klik op ‘Voeg apparaat toe’. Daarna verschijnt het in de lijst en kan je met één tik op het scherm je computer inschakelen. Zo hoef je de computer niet manueel op te starten met de startknop. Leuk en handig, maar het wordt nog straffer wanneer je dat kan vanop afstand buitenshuis. Helaas is dat niet zo gemakkelijk als het lijkt. Wil je de uitdaging aan gaan? Volg dan deze uitgebreide Engelstalige handleiding.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten