Tegenwoordig hebben nog maar weinig mensen slechts één toestel dat met het internet verbonden is. Hierdoor zijn synchronisatiediensten erg in trek. Heb je een bestand gecreëerd op je pc en wil je deze bekijken op tablet? Door je files te synchroniseren via de cloud kan je deze documenten van overal bewonderen.
Synchronisatiediensten hebben als grote verschil ten opzichte van back-upservices dat je niet zomaar alle bestanden in de cloud kan bewaren. Zo kan je meestal executabels niet synchroniseren. Bovendien kan je geen automatische back-ups laten uitvoeren, zoals je dat bij online back-updiensten wel kan.
Hoe we testen
We testten zes verschillende clouddiensten uit, die we op dezelfde computer installeerden. Voor iedere service bekijken we de prijs-kwaliteitverhouding en houden we rekening met de hoeveelheid functionaliteit die we gratis kunnen gebruiken. Verder nemen we de verschillende functies van de programma’s onder de loep en gaan we na hoe gebruiksvriendelijk de dienst is. Ten slotte testen we de snelheid van de services. We gebruiken een testmap met 511 bestanden die in totaal 96,3 MB groot is. Om ook na te gaan hoe goed de diensten omgaan met grote bestanden, synchroniseren we eveneens een mp4-bestand. Deze video is 754 MB groot.
We meten de internetsnelheid met behulp van de speedtest van Ookla. Hierdoor kunnen we de fluctuaties in onze internetverbinding opmeten en gewogen tijden berekenen. De gewogen tijden kunnen we bijgevolg rechtstreeks met elkaar vergelijken.
Google Drive
Google Drive is één van de meest gebruikte clouddiensten ter wereld. Je kan 15 GB opslagruimte gratis gebruiken en Google houdt regelmatig een actie om deze ruimte uit te breiden. Ik heb bijvoorbeeld vorig jaar de beveiliging van mijn Drive nagekeken om zo 2 GB opslagruimte te verdienen. Voor 1,99 euro per maand kan je je opslagruimte uitbreiden tot 100 GB, terwijl je maandelijks 9,99 euro kwijt bent om een terabyte aan data in de cloud te bewaren.
Handig aan Google Drive is het feit dat de dienst geïntegreerd is met verschillende programma’s van Google. Zo kan je zonder problemen bijlagen uit Gmail bewaren en spreadsheets of tekstbestanden creëren. Zoals het een goede synchronisatiedienst betaamt, kan je aan deze documenten samenwerken met je vrienden of collega’s. Google Foto’s zit eveneens geïntegreerd in Google Drive. Wanneer je je afbeeldingen bewaart aan een lagere kwaliteit dan het oorspronkelijke bestand, wordt de verbruikte ruimte bovendien niet afgetrokken van je vrije opslagruimte in de cloud.
Google Drive is een intuïtieve clouddienst die weinig oefening vereist. Je kan een Google Drive-map aanmaken op je computer, of uitsluitend via je webbrowser te werk gaan. De clouddienst werkt op Windows, Mac, iOS en Android. De meeste Android-smartphones worden geleverd met Google Drive, waardoor je veelal onmiddellijk aan de slag kan gaan. Uiteraard moet je de software op je iPhone wel handmatig installeren.
Tijdens onze tests viel het onmiddellijk op hoe snel Google Drive is in vergelijking met concurrerende diensten. De service doet het langste over het uploaden van de video, namelijk 3 minuten en 10 seconden. Het filmpje weer downloaden gebeurt daarentegen in slechts een minuut en 21 seconden. Google Drive synchroniseerde onze testmap in een minuut en 45 seconden. Deze bestanden weer downloaden, nam een minuut en 10 seconden in beslag. Geen enkele andere clouddienst die we testten, scoorde over de gehele lijn zo goed.
OneDrive
OneDrive is een andere clouddienst die veel bekendheid geniet. De service zit ingebakken in Windows 10, waardoor veel mensen automatisch met de software in aanraking komen. In vergelijking met Google geeft Microsoft je bitter weinig gratis opslagruimte. Wanneer je meer dan 5 GB opslagruimte wil hebben, moet je minstens 2 euro per maand betalen. In dat geval krijg je 50 GB opslagruimte in de cloud.
Microsoft staat behalve voor zijn besturingssysteem voornamelijk bekend voor Office. Wie maandelijks wat meer geld opzij kan zetten, doet er dan ook goed aan om één van de duurdere betaalplannen te kiezen. Voor 7 euro per maand krijg je een terabyte opslagruimte en een Office 365-licentie. Ook wanneer je maandelijks 10 euro betaalt, krijg je deze licentie. In dat geval kan je tot 5 TB in de cloud bewaren.
Ongeacht het betaalplan dat je gebruikt, kan je gebruik maken van Office in je browser. In deze bestanden kan je samenwerken met je collega’s en Outlook zit geïntegreerd in de clouddienst van Microsoft. Net zoals Google Drive biedt OneDrive een handige zoekfunctie aan, waardoor je nooit bestanden kwijt geraakt.
OneDrive heeft het klassieke uiterlijk dat je bij veel clouddiensten terugvindt. Wie verandert van service zal zich dan ook onmiddellijk thuis voelen. De dienst maakt een map aan op je computer. Alle bestanden die je hierin bewaart, worden automatisch gesynchroniseerd.
In vergelijking met Google Drive is OneDrive een stuk trager. Het duurde iets meer dan 6 minuten om het videobestand te synchroniseren, waarna het 2 minuten en 44 seconden duurde om de video weer naar onze computer te halen. Ook over onze testmap deed de dienst vrij lang. Uploaden en downloaden namen respectievelijk net geen 3 en net geen 6 minuten in beslag. Veel diensten voeren deze taken een stukje sneller uit, al zijn de tijden niet buitensporig lang.
Box
Je kan bij Box 10 GB gratis opslagruimte krijgen, al ben je dan wel beperkt tot bestanden die kleiner zijn dan 250 MB. Wie 8 euro per maand betaalt, heft deze beperking op en kan 100 GB aan data online stockeren. Box heeft eveneens betaalplannen voor bedrijven. Bij het duurste abonnement van 12 euro per gebruiker per maand krijg je onbeperkte opslag en kan je bestanden tot 5 GB groot uploaden.
In Box kan je bestanden bewerken, waarna de verschillende versies worden bijgehouden. De dienst encrypteert je bestanden wanneer deze over het internet worden verstuurd en wanneer deze in de cloud staan. Bovendien kan je desgewenst tweefactor-authenticatie inschakelen.
Wanneer je de applicatie op je computer installeert, maakt Box een synchronisatiemap aan. Alle bestanden die je in deze map plaatst, worden automatisch naar de cloud gekopieerd. De applicatie zelf is erg summier, met enkel de mogelijkheid om het synchroniseren in- en uit te schakelen en de instellingen te wijzigen. Meer dan dat heb je echter niet nodig.
Box deed erg lang over het uploaden en downloaden van onze testfilm. Na 20 minuten en 23 seconden stond het bestand in de cloud en na nog eens 8 minuten was de video weer gedownload. Enkel SugarSync doet het slechter. Gelukkig heeft Box minder problemen met de map met kleine bestanden. Box uploadt de map sneller dan SugarSync en Dropbox, met een tijd van 9 minuten en 43 seconden. Bij het downloaden steekt de clouddienst zelfs OneDrive voorbij. Google Drive en pCloud blijven echter buiten bereik.
SugarSync
SugarSync is de enige clouddienst die we onder handen namen die geen gratis opslagruimte aanbiedt. Op zijn website promoot de service het feit dat je de dienst 30 dagen gratis kan uitproberen. In dat geval moet je echter de gegevens van je kredietkaart opgeven. Wie iets verder zoekt, vindt gelukkig een tweede gratis optie. Zonder betaalgegevens te moeten opgeven, kan je 90 dagen gratis 5 GB opslagruimte gebruiken. Dat is nog steeds erg beperkt ten opzichte van de concurrentie.
Door 7,49 dollar per maand te betalen krijg je 100 GB opslagruimte, terwijl tegenover 9,99 dollar 250 GB staat. Aan het duurste betaalplan van SugarSync ben je maandelijks 18,95 dollar kwijt. In dat geval krijg je 500 GB opslagruimte. Ten opzichte van de concurrentie is SugarSync duidelijk een stuk duurder. Zo krijg je bij OneDrive 5 TB opslagruimte en een Office 365-licentie voor slechts 10 euro per maand.
SugarSync heeft een eenvoudige webinterface met beperkte mogelijkheden. Hier kan je nakijken welke bestanden in de cloud zitten, bestanden downloaden en files uploaden. Houd er wel rekening mee dat deze bestanden niet groter dan 300 MB mogen zijn. Heb je een file die te groot is, dan moet je de applicatie installeren. De app ziet er goed uit en geeft duidelijk weer welke bestanden worden geüpload en gedownload.
Jammer genoeg laten de prestaties van SugarSync te wensen over. Pas na meer dan 20 minuten stond onze testmap in de cloud. Slechts Dropbox, die verschillende foutmeldingen toonde, deed het slechter. Bovendien duurde het nog eens 15 minuten en 44 seconden om alle bestanden weer te downloaden. Bij het zien van ons videobestand ging SugarSync volledig op de knieën. Na bijna 14 minuten was nog maar 5 procent van de file geladen. Indien de app aan hetzelfde tempo verder zou gaan, zou het bestand na 5 uur in de cloud staan. Het uploaden blijft echter steeds hangen, waardoor we hier nooit in zijn geslaagd. We hebben dan ook geen downloadtijd voor het videobestand kunnen meten. Op het ondersteuningsforum van SugarSync zien we soortgelijke klachten staan. Blijkbaar haalt de dienst enkel in de Verenigde Staten degelijke snelheden. We raden de app dan ook niet aan.
Dropbox
Dropbox was ooit de populairste clouddienst ter wereld. Door de opkomst van Google Drive en OneDrive is de service echter naar de achtergrond gedrukt. Recentelijk voegde Dropbox daarom nieuwe functies toe aan zijn software. Zo kan je voortaan samenwerken met behulp van de Paper-functie. Deze speciale documenten kan iedereen binnen je team van commentaar voorzien, waardoor je een flexibele werkruimte hebt waarin verschillende mensen actief kunnen bijdragen aan het uiteindelijke bestand. Bovendien zit Office geïntegreerd in de software. Hierdoor kan je onder andere Word-documenten die je op je pc hebt gemaakt in de cloud opslaan en bekijken.
Deze nieuwe functies kunnen jammer genoeg niet verbergen dat Dropbox erg beperkte keuze in betaalplannen heeft. De dienst geeft je slechts 2 GB gratis opslagruimte, wat het minste is van alle services die we testten. Wie meer wil hebben, moet onmiddellijk 9,99 euro per maand betalen. Je krijgt hiervoor 1 TB opslagruimte, wat hetzelfde is als Google Drive aanbiedt, maar minder dan je bij andere diensten krijgt.
Je kan Dropbox op twee manieren gebruiken. In de eerste plaats kan je uitsluitend in je webbrowser werken. De interface doet erg hard denken aan deze van OneDrive en is eenvoudig te gebruiken. Je kan echter eveneens Dropbox op je computer installeren, waardoor je een Dropbox-map op je pc krijgt. Alle bestanden in deze map worden automatisch gesynchroniseerd.
Dropbox is één van de tragere diensten die we testten. Na 11 minuten en 37 seconden is het videobestand geüpload; over de testmap doet Dropbox maar liefst 26 minuten en 53 seconden. De downloadtijden zijn daarentegen stukken beter. Het videobestand stond weer na 2 minuten en 7 seconden op onze computer, terwijl de testmap al in 22 seconden gedownload was.
Bij het bekijken van de logs wordt onmiddellijk duidelijk hoe het komt dat we zo’n grote verschillen meten. Tijdens het uploaden van de testmap genereerde Dropbox regelmatig een foutmelding. De tijdelijke bestanden in de map kon hij simpelweg niet binnenhalen. Hierdoor was de uiteindelijke map slechts 79 MB groot en bevatte deze maar 283 bestanden. Bijgevolg was het voor Dropbox een stuk eenvoudiger om de map weer te downloaden.
pCloud
pCloud is bij ons minder bekend, maar is zeker het overwegen waard. De dienst biedt 20 GB opslagruimte gratis aan, wat het meeste is van alle services die we onder handen namen. Wanneer je maandelijks 4,99 dollar betaalt, krijg je 500 GB ruimte. Wie 2 TB data in de cloud wilt bewaren, is iedere maand 9,99 dollar kwijt.
Verder heeft pCloud een handige encryptiefunctie. Deze optie kost 3,99 dollar per maand en encrypteert van de clientkant je bestanden. Hierdoor kan zelfs pCloud je bestanden niet inkijken. Je kan deze functie 14 dagen gratis uitproberen. Ook kan je in de instellingen van de app de upload- en downloadsnelheden beperken, mocht je dat wensen.
pCloud heeft dezelfde klassieke webinterface als OneDrive en Dropbox, waar je eenvoudig door kan navigeren. Ook is het mogelijk om de applicatie van pCloud te gebruiken. De dienst heeft een app voor Windows, Mac, iOS, Android en Linux. In de app kan je zien hoeveel opslagruimte je nog hebt, kan je je gesynchroniseerde bestanden bewonderen en bestanden delen met anderen.
De clouddienst presteert op het vlak van snelheid meer dan behoorlijk. pCloud uploadt onze video in 5 minuten en 20 seconden, terwijl de testmap al in 2 minuten en 47 online stond. Slechts Google Drive doet het op dat vlak beter. Ook onze bestanden weer downloaden, verliep zonder problemen. De video en testmap stonden respectievelijk na 2 minuten en 11 seconden en 45 seconden weer op onze computer. Met name deze laatste tijd is erg indrukwekkend.
Conclusie
Google Drive, OneDrive en pCloud leveren alle drie goede prestaties, hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en hebben interessante extra functies. Door zijn algemene snelheid en de integratie met Foto’s – waar je zoveel foto’s kan opslaan als je wilt – is Google Drive onze Keuze van de Redactie. OneDrive blijft echter erg interessant voor wie Office gebruikt, terwijl pCloud de interessantste prijzen biedt. Geen enkele andere clouddienst geeft je zoveel gratis opslagruimte en ook zijn betaalplannen zijn competitief.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten