zaterdag 8 oktober 2016

Google Pixel versus iPhone 7: een iPhone met Android

Google kondigde de Pixel en Pixel XL afgelopen dinsdag aan als de vervangers van de Nexus-serie, met krachtige hardware en een premium ontwerp. De Google Pixel is de kleinere van de twee en de hoge adviesprijs maakt een vergelijking met de iPhone 7 van Apple direct onvermijdelijk.

Ontwerp

Het uiterlijk van de Google Pixel en de iPhone 7 verschilt zichtbaar van elkaar, maar beide bieden een premium en goed gebouwde behuizing. Google heeft met de Pixel gekozen voor een combinatie tussen aluminium en glas, met een vingerafdrukscanner aan de achterzijde, terwijl de iPhone 7 volledig vervaardigd is van aluminium en beschikt over een thuisknop aan de voorzijde met geïntegreerde vingerafdrukscanner. De behuizing van de iPhone 7 is dankzij een IP67-rating water- en stofdicht, terwijl de Pixel (IP53) alleen spatwaterdicht is.
Apple heeft de standaard 3,5mm-koptelefoonaansluiting van de iPhone 7 verwijderd en in ruil daarvoor heeft de consument stereo speakers teruggekregen; de Pixel heeft speakers aan de zijkanten van de usb-c-aansluiting aan de onderkant en bovenaan vinden we nog steeds een traditionele 3,5mm-aansluiting voor de koptelefoon. Er zijn geen fysieke knoppen aan de voorkant van de Pixel geplaatst.
Google biedt de Pixel aan in de kleuren zilver, zwart en blauw, hoewel de laatste kleur een tijdelijke exclusieve optie is in de Verenigde Staten. De iPhone 7 komt in de kleuren mat zwart, glanzend gitzwart, goud, roségoud en zilver.
  • iPhone 7 heeft water- en stofdichte behuizing
  • iPhone 7 is dunner dan Pixel
  • iPhone 7 heeft stereo speakers
  • Google Pixel heeft 3,5mm-koptelefoonaansluiting en usb-c

Beeldscherm

De Pixel is voorzien van een 5-inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels voor een pixeldichtheid van 441 pixels per inch. Het scherm wordt afgedekt met Corning Gorilla Glass 4 en er wordt gebruik gemaakt van de oled-technologie, wat zorgt voor rijke kleuren en perfecte zwartwaarden, omdat er geen backlight aanwezig is.
Het lcd-scherm van de iPhone 7 is 4,7-inch groot en heeft een resolutie van 1334 x 750 pixels (326 pixels per inch). In de praktijk betekent dit dat het scherm van de Pixel beelden scherper weergeeft, echter is het scherm van de iPhone kwalitatief uitstekend te noemen, hoewel de verwachting is dat Apple volgend jaar eveneens de stap gaat maken naar oled.
Verder heeft de iPhone 7 ook de beschikking over de drukgevoelige 3D Touch-technologie. Gebruikers kunnen hiermee bepaalde taken sneller uitvoeren door meer of minder druk uit te oefenen op het scherm, zo kun je bijvoorbeeld direct de navigatie naar huis starten door harder op het icoon van de Kaarten-app te drukken.
  • Beeldscherm Pixel heeft perfecte zwartwaarden
  • Google Pixel heeft hogere pixeldichtheid
  • iPhone 7 scherm is drukgevoelig

Camera

Aan de achterzijde van de Google Pixel is een 12,3-megapixelcamera geplaatst met een diafragmaopening van f/2,0 en 1,55µm pixels. Er is verder elektronische videostabilisatie, fasedetectie-autofocus, laserautofocus, hdr+ en een tweekleurige led-flitser aanwezig. Selfies schiet je met de 8-megapixelfrontcam met een f/2,4-lens.
De camera van de iPhone 7 is eveneens voorzien van een 12-megapixelcamera met een grotere diafragmaopening van f/1.8. De module op de iPhone biedt enkele voordelen, zoals optische beeldstabilisatie en maar liefst vier led-flitser. Beide camera’s zijn in staat om video’s in 4k op te nemen. De camera aan de voorkant schiet heeft een maximale resolutie van 7-megapixels en een f/2,2-lens.
We hebben de camera van de Google Pixel nog niet mogen testen, maar de camera-experts van DxOMark beoordeelden de camera met een score van 89, drie punten meer dan de iPhone 7 camera. Volgens de site beschikt de Pixel over de beste smartphonecamera van dit moment.
  • Camera van iPhone 7 van meer licht op
  • iPhone 7 beschikt over optische beeldstabilisatie
  • ‘Google Pixel is de beste smartphonecamera van dit moment’

Hardware

De Google Pixel wordt aangedreven door een Snapdragon 821-soc van Qualcomm. Deze quad-core chipset wordt bijgestaan door 4GB LPDDR4-geheugen en een Adreno 530-gpu. Onder de motorkap van de iPhone 7 is een Apple A10 Fusion-soc te vinden met 2GB LPDDR4-geheugen. Uit verschillende benchmarks blijkt dat de Apple A10-soc qua prestaties in het voordeel is. Het verschil tussen beide chipsets is ongeveer 25 procent. De Google Pixel is kan door de aanwezigheid van meer werkgeheugen meer apps in de achtergrond draaiende houden.
Gebruikers kunnen de Pixel configureren met 32GB of 128GB aan opslag. De iPhone 7 is verkrijgbaar met 32GB, 128GB of 256GB opslaggeheugen. Op beide apparaten is het niet mogelijk om het geheugen uit te breiden met een geheugenkaartje. Door het iets grotere scherm en dikkere behuizing heeft de Pixel een accu met een capaciteit van 2770mAh; de iPhone 7 moet het doen met een 1960mAh-accu.
  • iPhone 7 is 25% sneller dan Google Pixel
  • Google Pixel kan meer apps in achtergrond draaien
  • Google Pixel heeft accu met hogere capaciteit
  • Meer opslagopties voor iPhone 7

Software

Uit de doos draait de Google Pixel op Android 7.1 met de ingebouwde Google Assistant, die kan worden geactiveerd door op de thuisknop te drukken van de Pixel-launcher. Het is voor de rest een pure Android-ervaring en er wordt dan ook geen bloatware toegevoegd, zoals Samsung of Sony dat bijvoorbeeld doet. Daarnaast zijn alle gebruikelijke Google-diensten beschikbaar, zoals Gmail, Android Pay, Chrome en meer.
De software van de iPhone 7 is gebaseerd op iOS 10 en brengt enkele nieuwe features, zoals widgets, interactieve notificaties en een aangepast vergrendelscherm. De virtuele assistent van Apple, Siri, kan worden geopend met de drukgevoelige thuisknop of met het stemcommando ‘Hé Siri’.
  • Google Assistant niet beschikbaar in het Nederlands, Siri wel
  • Apple biedt vaak langere ondersteuning voor updates dan Google
  • Android 7.1 Nougat pas later beschikbaar voor andere Android-telefoons
  • 24/7 helpdesk-app voor Google Pixel met screensharing

Prijs

In Nederland zijn de iPhone 7 en Google Pixel bijna net zo duur. De 32GB-versie van de Pixel kost 759 euro; de iPhone 7 met de hoeveelheid opslaggeheugen kost 769 euro. De Pixel met 128GB opslag is te verkrijgen voor 869 euro, terwijl de iPhone 7 voor 879 euro kost.

Conclusie

De Google Pixel en iPhone 7 zijn op papier behoorlijk gelijkwaardig aan elkaar en keuze hangt dan ook voornamelijk af van je persoonlijke voorkeuren. Google’s smartphone troeft de iPhone 7 af wat betreft schermformaat, resolutie, werkgeheugen en de capaciteit van de accu. Het voordeel van de iPhone zijn de fysieke afmetingen, de water- en stofdichte behuizing en de geoptimaliseerde software. Een keuze tussen de twee zal in ieder geval altijd een juiste zijn. Het tweetal beschikt over een premium behuizing, snelle hardware en uitstekende camera’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten