Wat moet Microsoft toch met Windows? Er is gesnoeid in de Windows-tak en dat komt het product niet ten goede. De omzet van het OS is nog maar een klein deel van de omzet van Microsoft en in de cloud-business is nu alles te winnen - of verliezen.
Het was eigenlijk een gestoord idee: één besturingssysteem dat op een miljoen miljard hardwareconfiguraties zou draaien. Windows werd het fundament van Microsofts dominantie in de IT. Vanaf het begin waren er problemen. Het was in eerste instantie de zorg van de hardwareproducent om een Windows-compatibel systeem te bouwen. Maar vervolgens kwamen er updates, drivers, servicepacks, nieuwe versies en decennia later zitten we nog steeds met compatibiliteitsissues.Vroeger applicaties...
Ik heb me altijd verbaasd over het uithoudingsvermogen van Microsoft. Een Microsoft-chef vroeg me ooit: "Heb je enig idee hoe het eruit ziet als je de compatibiliteit van 600 printers uittest in één grote ruimte?" Windows op deze manier onderhouden was logisch toen de pc-markt enorm was en maar bleef groeien en een gigantisch ecosysteem van programma's groeide en bloeide. Maar nu?Niemand schrijft nog nieuwe applicaties voor Windows. Microsoft heeft het op mobiel gebied geprobeerd, faalde en het Universal Windows Platform is een doodgeboren kindje. Satya Nadella probeerde zijn cloud first, mobile first-strategie, maar zonder Windows Phone blijft de cloudstrategie over en daarvoor hoeft Microsoft zich niet bezig te houden met client-OS'en. Windows is nu nog maar 10 procent van Microsofts omzet en de cloud is de toekomst van het bedrijf.
... nu cloud
Ondertussen is de opmars van Linux niet te stuiten. Ja, Linux op de pc is het nooit geworden - deels vanwege het volgen van dat Windows-model van één OS voor elke configuratie. Het Android-model daarentegen, de Linux-kernel in een aanpasbare wrapper waar de fabrikant zich over ontfermt, werkt stukken beter. Waarom zou je dit niet doen met laptops en pc's? Dat lijkt de bedoeling van Google met Andromeda, de Chrome OS/Android-mengvorm.Als een versie van Office 365 op Linux vergezocht klinkt, bedenk dan dat Microsoft al meer naar Linux heeft gebracht: .Net Core, Visual Studio Code en PowerShell bijvoorbeeld. Ook SQL Server en Azure Server Fabric voor Linux zijn aangekondigd. De "I love Linux"-campagne is in jaar twee en de Azure-cloud staat voorop in die overstap. Linux en cloud is namelijk de combinatie waar het momenteel gebeurt: hier worden applicaties gebouwd en uitgerold.
Het duurt nog een lange tijd voor het enorme, negentig procent grote marktaandeel van Windows drastisch slinkt, maar het kost Microsoft meer moeite om Windows te onderhouden dan dat het oplevert. Het bedrijf is nu de cloud en de app-business en Windows is niet meer nodig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten