woensdag 7 juni 2017

De toekomst van Windows 10 Mobile en Surface Phone

Er gaan al geruime tijde geruchten dat Microsoft werkt aan een verbeterde versie van zijn huidige mobiele platform, waarbij een geheel nieuwe Windows Shell, genaamd Composable Shell of CShell, een belangrijke rol moet gaat spelen. Het betreft een adaptieve, schaalbare gebruikersinterface voor allerlei apparaten, waaronder pc’s, tablets, smartphones, Xbox en HoloLens. De verwachting is dat het nieuwe mobiele platform samen met de veel besproken Surface Phone wordt gelanceerd.

Surface Mobile

Twitter-gebruiker @h0x0d ontdekte op een officiële Microsoft-pagina verwijzingen naar de naam Surface Mobile, en dit zou mogelijk kunnen duiden op de komst van een geheel nieuw apparaat. Op dit moment is er nog onduidelijkheid over dit Surface Mobile-apparaat, maar recente interviews hebben gesuggereerd dat Microsoft plannen heeft om de markt voor smartphones opnieuw te betreden.
In een recent interview met MarketPlace zei Microsoft-ceo Satya Nadella dat het bedrijf zeker nieuwe telefoons gaat bouwen, hoewel ze er anders uit willen komen te zien dan de telefoons die momenteel te verkrijgen zijn. De strategie van Microsoft voor de smartphonemarkt is vergelijkbaar met wat ze tot op heden hebben gedaan met de Surface-serie; een bestaande categorie opnieuw proberen uit te vinden. Dit is volgens Nadella de reden waarom de toekomstige telefoons van Microsoft niet de bestaande standaard zullen volgen.
“We maken vandaag de dag nog steeds telefoons, we hebben fabrikanten als HP die telefoons produceren en we richten ons op een specifieke onderdelen, waaronder management, beveiliging en een speciale functie genaamd Continuum, wat een telefoon is die ook als desktop kan worden gebruikt”, aldus Nadella.

Geen kopie van bestaande smartphones

“En op dit moment zorgen we ervoor dat al onze software beschikbaar is voor iOS en Android en dat het van topkwaliteit is, en we zijn op zoek naar wat de volgende verandering is qua vorm en functie. Wat we hebben gedaan met Surface is een goed voorbeeld. Niemand voor ons heeft nagedacht over 2-in-1’s en wij hebben er een succes van gemaakt tot het punt dat er steeds meer soortgelijke producten verschijnen. En dat is wat we willen doen”, zo vervolgde hij.
“Ik weet zeker dat we meer telefoons gaan maken, maar ze zullen er niet uit komen te zien als de telefoons die momenteel beschikbaar zijn.”

Nieuwe interface

Windows 10 is al ontwikkeld met het doel om telefoon en pc’s samen te brengen, maar desondanks zijn er altijd nog de nodige verschillen tussen de twee. Microsoft wil dat met CShell oplossen door dezelfde interface naar alle Windows-apparaten te brengen voor een perfecte consistentie.
Een aantal gelekte screenshots laten zien dat het startscherm op mobiele apparaten er net zo uitziet en werkt als het startmenu op pc’s met Windows 10. Dit betekent dat er contextmenu’s en instellingen mogelijk zijn voor Live Tiles, zodat je ze eenvoudig kunt aanpassen of kan verwijderen. Microsoft gaat deze contextmenu’s nog optimaliseren apparaten met een touchscreens.
Verder zijn er plannen om Action Center van pc’s naar smartphones te brengen, met een interface die snelle acties in de onderste rand toont en notificaties aan de bovenzijde. Een andere nieuwe features is landschap oriëntatie, waardoor Live Tiles en menu’s worden aangepast wanneer het scherm wordt gedraaid.

Continuum

Continuum maakt het mogelijk om je smartphone te transformeren tot een desktop, echter is de functionaliteit nog te beperkt. CShell moet daar verandering in brengen met een venstermodus om meerdere apps naast elkaar te draaien en telefoons ondersteunen ook Snap en Task View, net als op de pc. Apps zullen gebruik maken van Fluent Design om de pc-ervaring na te bootsen. Universele Windows 10-apps spelen eveneens een belangrijke rol en daarom stopt Microsoft met de ontwikkeling van Silverlight-apps voor smartphones, waardoor ontwikkelaars bestaande apps zullen moeten bijwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten