ls we denken aan gezondheid denken we al vaak aan het menselijk lichaam. Maar er zijn ook andere dingen waarbij gezondheid een rol speelt, zoals bij batterijen. Het klinkt gek, maar de gezondheid van je batterij speelt een grotere rol in ons leven dan je denkt.
We weten niet hoe het met jou zit, maar wij worden best angstig als onze batterij op onze smartphone onder de tien procent komt. En er is ook niets vervelender dan laptops die direct uitvallen als ze niet aan de lader zitten of een telefoon die je vier keer op een dag moet opladen.
Deze dingen hebben allemaal te maken met de gezondheid van batterijen. En kun je, net zoals onze eigen gezondheid, gewoon checken met behulp van deze hacks!
Hoe zit het met de batterij van je laptop?
Laten we beginnen bij één van dé essentials in ons bestaan. De laptop. Heb je een Mac, dan kun je prima gemakkelijk checken hoe het er met de gezondheid van je batterij voor staat.
De stappen:
1. Ga naar je homescreeen en klik op ‘Over deze Mac’
2. Klik op Systeemoverzicht
3. Klik op Voeding
Dan zie je bij cycli een nummer staan. Cycli staat voor het aantal keer dat je je Mac hebt opgeladen. Dat kan dus van vijftig procent naar honderd zijn, maar ook van nul naar honderd. Stel dat er achter cycli 138 staat, dan onthoud je dat getal en gaat naar deze Apple-website, kijk je in de tabel welke Mac je hebt en kijk je naar het getal erachter. Is het bijvoorbeeld duizend dan heb je nog 862 gezonde oplaadbeurten te gaan.
iPhone
Op de iPhone is het iets lastiger om te achterhalen of je batterij in goede gezondheid verkeert. Gelukkig kun je hierbij de hulp van apps inschakelen. Wij hebben gekozen voor ‘Battery Life’ die gratis te downloaden is in de AppStore. Met deze app kun je onder andere de slijtage van je batterij zien. Zolang het icoontje in de app groen blijft, zit je goed. Ook kun je kijken bij ‘Ruwe gegevens’, waar je de capaciteit van je batterij en ook het aantal volt in de gaten kunt houden.
Android
Voor de Android-gebruiker is het ook fijn om te weten hoe het met de gezondheid van de smartphone staat. Hoewel je in je instellingen kunt checken welke apps het meeste stroom vreten, krijg je niet echt informatie over de batterij zelf. Om de Android batterij gezond te houden is het belangrijk ‘m niet te overloaden. Met de ‘AccuBattery’ app kun je zelf instellen tot hoeveel procent je je batterij wilt opladen en krijg je een melding als het zo ver is. Zo stop je dus met het onnodig ‘vetmesten’ van je batterijwn. Daarnaast kijkt deze app ook naar dingen als stroomverbruik en levensduur.
Windows 10
Windows 10 heeft uiteraard ook een manier om de gezondheid van je batterij te checken. In het filmpje hieronder zie je hoe dat moet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten