Een laptop kan als het ware op twee manieren kapot zijn. Hardwarematig of softwarematig. Wanneer een laptop softwarematig storingen vertoond, dan is de laptop zelf niet kapot.
Echter, wanneer een onderdeel van de laptop, bijvoorbeeld de harde schijf, kapot gegaan is, dan is er sprake van een hardwarematige storing die reparatie vereist. En moet het kapotte onderdeel vervangen worden om de laptop weer naar behoren te laten functioneren. Het repareren van een laptop is echter niet altijd even eenvoudig.
Onderdelen laptop niet altijd eenvoudig te vervangen
Wanneer u een laptop goed bekijkt dan zult ook u zich terecht wel eens afgevraagd hebben, hoe u de behuizing van een laptop openmaakt om onderdelen te kunnen vervangen. Aan de onderkant van de laptop vinden we doorgaans een aantal luikjes die eenvoudig met behulp van een schroevendraaier te verwijderen zijn.
Onder deze luikjes vinden we doorgaans, de harde schijf en het interne geheugen van de laptop. Dus ook bij een laptop is het inbouwen van een grotere harde schijf, het vervangen van een harde schijf of het uitbreiden van het interne geheugen redelijk eenvoudig te doen.
Lastiger wordt het wanneer het dvd-station, het toetsenbord, het beeldscherm of het moederbord van een laptop storingen vertoont en vervangen moet worden.
Want niet alleen zijn er velen merken laptops , maar tevens zijn er per merk velen typen op de markt. Met elk zijn eigen specificaties en vormgeving. Dat maakt het, dat onderdelen vaak niet zomaar uitwisselbaar zijn.
Zelf per merk laptop kan het moederbord per type verschillen. Hetzelfde geldt vaak voor beeldschermen, toetsenborden en dvd-stations in de laptop.
Reparen van laptops vraagt dan ook specialistische kennis van de merken en typen laptops om een laptop snel en adequaat te kunnen repareren. Maar ook om u als consument goed reparatieadvies te kunnen geven.
Een laptop is niet altijd het repareren waard
Een goed reparatieadvies is belangrijk voor u als consument omdat de kosten van het repareren de waarde van de laptop al snel kunnen overstijgen als deze ouder is dan 2 jaar. Dit komt in veel gevallen omdat naarmate een laptop ouder wordt, de onderdelen lastiger te verkrijgen zijn en daarmee meer dan eens ook duurder.
Vraag, voordat u uw laptop laat repareren dan ook altijd naar wat de reparatie gaat kosten. Zodat u niet voor nare verrassingen komt te staan en niet meer voor een reparatie gaat betalen dan de laptop waard is.
Want buiten dat een laptop snel zijn waarde verliest, kan het ook wel eens zo zijn dat wanneer er iets stuk gaat aan een laptop, al redelijk snel andere onderdelen ook stuk gaan. Waardoor u mogelijk wederom tegen kosten van reparatie aan zit te kijken.
Tenzij een u een extra verzekering of uitgebreide garantie hebt afgesloten toen u de laptop kocht, is het verstandig heel goed te bekijken of u de laptop nog wel zult laten reparen als er storingen zijn aan de hardware onderdelen van de laptop.
Zeker wanneer er iets mankeert aan dvd-station, beeldscherm, moederbord of het toetsenbord. Ook zal het zeker de moeite lonen verschillende bedrijven die laptops repareren te benaderen.
Want wanneer een bedrijf de onderdelen die vervangen moeten worden op voorraad heeft, zou dat namelijk wel eens aanzienlijk in prijs kunnen schelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten