Bij het zelf samenstellen van een pc, is het handig om te weten, uit welke onderdelen een pc bestaat, wat de taak van de diverse onderdelen is en wat het beste bij uw wensen en eisen past.
Want bijna ieder computeronderdeel is er in vele soorten, maten en uitvoeringen. Wat de keuze er soms niet makkelijker op maakt.
De truc bij het samenstellen van de perfecte pc is dan ook, de benodigde computeronderdelen zo bij elkaar te kiezen, dat ze samen een pc vormen die exact aan uw wensen en eisen voldoet.
Welke type pc’s zijn er?
Echter, voordat we elk pc onderdeel onder de loep gaan nemen, bekijken we eerst in welke categorieën we pc’s kunnen onderverdelen.
Low budget/Kantoor pc/ Huis, tuin en keuken pc:
Dit type pc bestaat uit de goedkoopste en minst snelle onderdelen die er voor een pc beschikbaar zijn. Een Low Budget pc hoeft daarmee zeker geen slechte pc te zijn. Maar is gewoon een pc die gebruikt wordt voor taken die simpelweg niet zo heel veel van een pc eisen. Zoals: surfen op het internet, e-mailen, tekstverwerken, boekhouden, muziek luisteren en video kijken. Voor rond de 300 Euro koopt u al een hele behoorlijke low budget pc.
De alleskunner:
Naar dit type pc zou uw aandacht uit moeten gaan, wanneer u alles wilt kunnen doen op een pc, maar dat niet zeer regelmatig doet. Een actiespel bijvoorbeeld, vraagt om behoorlijke prestaties van een computer.
Zeker wanneer u een dergelijk spel met de hoogst mogelijke beeldkwaliteit wilt kunnen spelen. Maar als u slechts soms een spel speelt, dan is het zonde van uw geld om daar een volwaardige game pc voor samen te stellen.
Hetzelfde geldt wanneer u wel eens foto’s, video en muziek bewerkt. Een krachtiger pc zal het sneller kunnen. Maar met een pc uit deze categorie kan het zonder meer ook prima. Ook al duurt het wat langer. Voor een pc waarmee u alles kunt doen wat u wilt, betaalt u tussen de 400 en 700 Euro.
High End / High Performance / game pc:
Dit type pc is voor degene die het uiterste ervan verlangt, voor degene die vele uren per dag werkt met de pc en voor de fanatieke gamer uiteraard. In deze pc vindt u de laatste stand der techniek en het snelste van het snelste dat er op computergebied te vinden is. Een pc van dit type kost minimaal 700 Euro. Maar de prijs ervan kan makkelijk oplopen tot ver boven de 1000 Euro.
Maar wat voor een pc u ook op het oog hebt, ze bestaan allemaal uit dezelfde onderdelen. Te weten:
De processor
De processor, ofwel de CPU ( Central Processing Unit) is het brein van uw computer. Het onderdeel dat elke taak die u de computer geeft uitvoert, coördineert en afhandelt. Iedere processor voert zijn taken in principe op precies dezelfde manier uit. Echter, hoe duurder een processor is, hoe meer taken hij tegelijkertijd kan uitvoeren en hoe sneller hij deze taken afwerkt.
Een dure processor in uw computersysteem is echter alleen noodzakelijk, wanneer de software die u gebruikt, deze prestaties ook echt verlangt van de pc. Hetgeen betekent dat u in de praktijk alleen een echt snelle processor nodig hebt, wanneer u uw pc gebruikt voor het bewerken van grote hoeveelheden video, het maken van ingewikkelde berekeningen, het compileren van programma’s en in mindere mate ook voor gaming.
Omdat de processor een onderdeel is dat snel duurder wordt, naarmate de prestaties toenemen, is dit bij uitstek een onderdeel waar u veel geld op kunt besparen, wanneer hoge prestaties niet echt verlangd worden door de werkzaamheden die u op uw pc uitvoert.
Temeer omdat u de rest van de pc samenstelt op basis van de processor die u kiest. Zo ook het moederbord.
Bij processors hebt u de keuze uit 2 merken, namelijk: AMD en Intel. Echter, beide merken hebben een behoorlijk aantal types in hun assortiment. Waardoor het mogelijk is, altijd een processor te vinden die bij uw wensen, eisen en toepassingen aansluit.
De processorkoeler
De temperatuur van een processor die aan het werk is, kan oplopen tot boven de 70 graden Celsius. Maar veel warmer dan dat, mag een processor eigenlijk niet worden. Vandaar ook dat we op de gemiddelde processor in pc’s een aanzienlijk koelblok met daarop gemonteerd een elektrische ventilator zullen vinden.
Wanneer u een processor koopt voor uw pc, dan kunt u ervoor kiezen deze processor te kopen inclusief koeler. Een standaard koeler, koelt de processor voldoende.
Echter, er zijn altijd koelers die hun werk geruislozer doen en daarbij de processor ook nog eens beter koelen. Iets wat vooral van belang is wanneer u besluit de processor te gaan overklokken (overclocking), zodat deze nog betere prestaties levert.
De meest optimale koeling wordt geleverd door middel van waterkoeling.
Bekende merken processorkoelers zijn: Antec, Cooler Master, Enermax, Zalman, Be Quiet! en Hyper
Het moederbord
Het moederbord verbindt alle onderdelen in de pc met elkaar. En zorgt ervoor dat de communicatie tussen de diverse onderdelen van de pc, zo snel en zo optimaal mogelijk verloopt. Tevens vormt het moederbord de basis waarop alle onderdelen van de pc gemonteerd worden.
Zoals gezegd wordt de keuze van het moederbord in belangrijke mate bepaald, door de processor die u gekozen hebt. Niet alleen omdat de processorvoet op een moederbord speciaal gemaakt is voor een processor van het merk Intel of voor een processor van het merk AMD, maar tevens voor slechts enkele typen van het betreffende merk.
Dit betekent in het kort dat wanneer u kiest voor een Intel processor van het type 1150, dat u daar een moederbord bij moet zoeken die het type 1150 van het merk Intel ondersteunt.
Binnen het aantal moederborden dat beschikbaar is voor dit merk en type processor, kunt u vervolgens gaan onderzoeken welk moederbord qua prestaties en mogelijkheden het beste bij uw wensen past.
Wanneer u bijvoorbeeld veel verschillende randapparaten bij uw pc gebruikt, dan zult u uiteraard voldoende usb-poorten ter beschikking willen hebben.
En wanneer u een liefhebber bent van muziek of van goed geluid tijdens het spelen van games, dan zult u wellicht minimaal een behoorlijke geïntegreerde geluidskaart op uw moederbord willen hebben.
Goede merken moederborden zijn: Asus, Gigabyte en MSI.
Het intern geheugen
Het intern geheugen van de pc, ofwel het RAM-geheugen (Random Access Memory) zou u kunnen zien als het korte termijn geheugen van uw pc. In dit geheugen worden de gegevens opgeslagen die de processor wel eens snel weer nodig zou kunnen hebben.
Ook op de harde schijf worden uiteraard gegevens opgeslagen. Alleen zullen dit gegevens zijn waarvan de processor niet verwacht ze op korte termijn nodig te hebben.
Een ander belangrijk verschil tussen intern geheugen en de harde schijf is: dat de gegevens die in het interne geheugen staan, verloren gaan zodra de computer wordt uitgeschakeld. Dit in tegenstelling tot de gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen. Deze blijven ook behouden, zodra de stroom wordt uitgeschakeld. Dat is dan ook precies de reden waarom u het werk dat u op uw pc doet, altijd moet opslaan.
Omdat een pc niet van tevoren van u weet, wat de volgende opdracht is die u graag door de pc uitgevoerd zou willen zien, wordt zoveel mogelijk data alvast in het geheugen geladen voor het geval dat.
Dat betekent in de praktijk dat hoe meer intern geheugen er beschikbaar is, hoe meer van de programma’s die u gebruikt in het interne geheugen kunnen worden geladen, en dus hoe sneller de programma’s de opdrachten die u geeft kunnen uitvoeren.
Welk intern geheugen u in uw computer moet gebruiken, hangt af van het moederbord dat u hebt uitgekozen. Wanneer u de technische gegevens van het door u gekozen moederbord bestudeert, dan zult u niet alleen ontdekken welk merk en type processor dit moederbord ondersteunt. Maar tevens welk type intern geheugen door het moederbord wordt ondersteund. Bijvoorbeeld: RAM-geheugen modulen van het type DDR3 in de snelheden 1066, 1333 en 1600 MHz.
Bekende merken RAM-geheugen modulen zijn: Crucial, Kingston, Corsair, GeIl, Mushkin
De grafische kaart
De keuze van het moederbord, bepaalt ook deels de keuze van de grafische kaart die u in uw pc kunt gaan gebruiken. Wederom zult u in de technische gegevens van het moederbord kunnen vinden, welk type en welk type aansluiting voor grafische kaarten door het moederbord worden ondersteund.
De grafische kaart heeft als taak alles wat u nodig hebt om met de pc te kunnen werken, op het beeldscherm te tonen. Waaronder bijvoorbeeld de grafische interface van Windows en van de programma’s die u gebruikt. Zodat u door middel van het klikken op knoppen of menuopties en het invoeren van gegevens met het toetsenbord, de pc de door u gewenste opdrachten kunt geven.
Ook de grafische kaart is voorzien van een processor, de zogenaamde GPU (Graphics Processing Unit). Een processor die puur als taak heeft alle aangeboden beeldgegevens zo snel mogelijk te berekenen, te verwerken en te tonen op het beeldscherm.
Tevens is de grafische kaart voorzien van eigen RAM-geheugen. Een type RAM-geheugen dat doorgaans sneller is dan het intern geheugen van de pc.
De prestaties van de GPU bepalen de snelheid van de grafische kaart. De hoeveelheid geheugen bepaalt de maximale resolutie die op het aangesloten beeldscherm weergegeven zal kunnen worden.
Iets wat het bijvoorbeeld zinloos maakt om een grafische kaart te kopen met 2GB geheugen, terwijl u een monitor gebruikt die een resolutie heeft van 1680 X 1050, welke ruim voldoende heeft aan 1GB aan geheugen.
Dit betekent dat u ook bij de keuze van een grafische kaart veel voor relatief weinig kunt hebben, wanneer u de grafische kaart voor uw pc zorgvuldig uitkiest.
Bij het kiezen van een grafische kaart is het merk grafische kaart minder belangrijk dan de grafische processor die op de kaart gebruikt wordt. Goede grafische kaarten zijn voorzien van een NVIDIA grafische processor of een AMD grafische processor.
De harde schijf
De harde schijf kan beschouwd worden als de archiefkast van uw pc. Waarin u alle gegevens die u voorhanden wilt hebben op uw pc op kunt slaan.
De harde schijf is één van de weinige computeronderdelen die mechanische onderdelen bevat. Dat maakt dat een harde schijf aan slijtage onderhevig is en dus stuk kan gaan. Daarnaast kan een draaiende harde schijf slecht tegen bewegingen en stoten.
Daarom kunt u een pc die aanstaat beter maar niet verplaatsen.
Welke harde schijf u in uw computer wilt hebben, wordt doorgaans bepaald door de hoeveelheid schijfruimte die u denkt nodig te hebben.
Maar soms zal ook het type harde schijf een rol spelen. Want tegenwoordig hebben we bij conventionele harde schijven de keuze uit een SATA (Serial Advanced Technology Attachment)aansluiting of een SAS (Serial Attached SCSI) aansluiting.
Daarnaast hebben we de SSD ( Solid State Disk). Een type harddisk waarbij uw data in kleine geheugenschips wordt opgeslagen, in plaats van op een roterende magnetische schijf.
Welk type harde schijf u het best kunt gaan gebruiken is gelukkig nog steeds redelijk eenvoudig te bepalen. Want bij het gebruik van standaard apps op uw computer, zult u niet merken dat een SAS harde schijf veel sneller is dan een SATA harde schijf. Terwijl een SAS harde schijf wel aanzienlijk duurder is dan een SATA harde schijf met dezelfde capaciteit.
De SSD harde schijf is het snelste type harde schijf. Ook verbruikt de SSD harde schijf aanzienlijk minder stroom. Bovendien is een SSD harde schijf aanzienlijk kleiner van formaat. Hierdoor is een SSD harde schijf vooral geschikt voor gebruik in een laptop.
Maar tevens bewijst een SSD harde schijf goede diensten wanneer deze wordt ingezet als harde schijf om Windows vanaf te starten en te draaien. Omdat een SSD harddisk zoveel sneller is dan een conventionele harde schijf, zal het toepassen van een SSD, uw pc een stuk sneller doen laten aanvoelen.
Bekende merken harde schijven zijn: Seagate, Western Digital
De dvd-speler/brander
Dat een pc zonder dvd-speler en brander geen optie was, dat is nog niet eens zo heel lang geleden. Terwijl wanneer u nu een nieuwe pc wilt kopen, u best zonder dvd-speler en brander zou kunnen. Tenzij u nog vaak cd’s en dvd’s gebruikt.
Want tegenwoordig downloaden we de software die we nodig hebben van het internet. En tevens kan een moderne pc opstarten vanaf usb-stick, mocht dat nodig zijn.
Als u twijfelt of u een dvd-speler of brander nodig gaat hebben, dan kunt u gewoon maar beter ook uw nieuwe pc voorzien van dvd-speler en brander. Want tenslotte zijn deze apparaten al verkrijgbaar vanaf zo’n 15 Euro. Dus voor het geld hoeft u het niet te laten.
De computerbehuizing
De computerbehuizing bepaalt het uiterlijk van uw pc. En tevens beschermt deze kast de onderdelen van uw computer. Ook heeft de computerkast als functie: het koel houden van alle componenten. En dat het liefst op een zo geruisloos mogelijke manier.
Ook voor computerbehuizingen geldt: dat hoe hoger uw eisen zijn op het gebied van geluidsproductie en kwaliteit van de behuizing, hoe duurder een behuizing zal zijn.
Laat u overigens nooit verleiden tot het kiezen van de goedkoopst mogelijke computerbehuizing. Want met name wanneer u een snelle videokaart of meerdere harde schijven gaat toevoegen aan uw pc, dan brengt dat behoorlijk wat aan gewicht met zich mee. Waardoor dergelijke onderdelen alleen goed en stevig gemonteerd kunnen worden in het duurdere type computerbehuizing.
Computerbehuizingen zijn er in vele soorten en maten. Van Mini-tower via Midi-tower naar Big-tower. Maar wanneer u uw computer liever op uw bureau hebt staan, dan kunt u tevens kiezen voor een desktopbehuizing.
Een speciale plaats wordt ingenomen door de mini-ITX behuizing. Een kleine handzame behuizing die zeer weinig ruimte in beslag neemt. Maar die tevens slechts enkele moederborden ondersteunt. Moederborden die doorgaans toegepast worden bij pc’s die bedoeld zijn voor kantoordoeleinden.
Maar ook bij de conventionele pc wordt het formaat van de behuizing grotendeels bepaald door het formaat moederbord dat u gekozen hebt. Waarbij u de keuze hebt uit het micro ATX of het ATX formaat. In de technische gegevens van uw moederbord kunt u vinden welk formaat uw moederbord heeft.
Goede computerbehuizingen komen van de merken: Antec, Cooler Master, Enermax en Thermaltake.
De voeding
De voeding van een pc kan gerust beschouwd worden als het meest vergeten en onderschatte computeronderdeel. Want wat doet die vierkante metalen doos bovenin de computerbehuizing nu helemaal. Alleen de stroom leveren toch? En verder hoeft toch alleen het vermogen maar groot genoeg te zijn?
Dat is gedeeltelijk waar. Want of een voeding goed is of niet, hangt met name af van hoe constant en stabiel de stroom geleverd wordt door de voeding.
Computeronderdelen werken op een lage spanning. Dat maakt een pc des te gevoeliger voor pieken en dalen in de spanning. En zodra deze te groot worden, dan zal dit vaak resulteren in het bevriezen of vastlopen van de pc.
Een probleem dat vaak voorkomt bij snelle pc’s die zijn uitgerust met een te goedkope voeding. Een voeding die de stroom die snelle computeronderdelen verlangen maar net kan leveren, net niet kan leveren of niet stabiel genoeg kan leveren.
Uiteraard dient een voeding tevens te beschikken over voldoende vermogen. Via deze handige webpagina kunt u precies berekenen hoe krachtig de voeding voor uw systeem moet zijn.
Goede merken voedingen zijn: Antec, Cooler Master, Enermax, Spire en Thermaltake
Nu u weet uit welke onderdelen een pc bestaat en welke merken, soorten en typen er zijn, zal u dat zonder meer een beter inzicht geven in welke computeronderdelen voor uw wensen en toepassingen het meest geschikt zijn.
Dat stelt u in staat een computer samen te stellen die zo goed mogelijk aansluit bij wat u ermee wilt kunnen doen. Iets waardoor u niet alleen meer plezier zult beleven aan uw pc, maar tevens het meeste waar voor uw geld zult kunnen krijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten