vrijdag 23 september 2016

Microsoft verlost gebruikers van upgrademelding Windows 10

Twee maanden na de afloop van zijn gratis upgradecampagne voor Windows 10, verwijdert Microsoft de ‘Get Windows 10’-app van Windows 7- en 8.1-systemen die niet zijn geüpdatet.
Get Windows 10 (GWX) werd in maart vorig jaar automatisch geïnstalleerd op systemen met Windows 7 en Windows 8.1 om gebruikers toen alvast de kans te geven de gratis upgrade naar Windows 10 te reserveren. Wie dat deed kon het nieuwe besturingssysteem nagenoeg onmiddellijk installeren na de lancering op 29 juli 2015.
Wie niet meteen toehapte op het gratis upgradeaanbod, kreeg gedurende het eerste jaar na de lancering van Windows 10 op tijd en stond het voorstel om dat alsnog te doen. Naar het einde van de campagne toe werd de GWX-tool zelfs een stuk agressiever en maakte Microsoft het moeilijker om de update te weigeren. Op 29 juli 2016 liep het gratis upgradeaanbod ten einde, en werd ook GWX het zwijgen opgelegd.
De software was echter wel nog altijd op computers aanwezig. Een nieuwe update (KB3184143) die door Microsoft werd uitgerold voor Windows 7- en Windows 8.1-systemen brengt daar nu verandering in, en verwijdert de GWX-app en alle gerelateerde software. De update is optioneel en zal afhankelijk van je update-instellingen mogelijk niet automatisch gedownload en geïnstalleerd worden.

Windows 10 nog altijd gratis

Ondanks dat de gratis updateperiode reeds twee maanden geleden is afgelopen, lijkt het nog steeds mogelijk om Windows 10 alsnog gratis te installeren. Windows-kenner Paul Thurrottslaagt er naar eigen zeggen nog steeds in om een gratis clean install van Windows 10 uit te voeren met behulp van geldige productsleutels van Windows 7 of Windows 8.1. Ook wiegebruik maakt van assistieve technologieën kan de update nog altijd gratis uitvoeren.
Microsoft heeft tot op de dag van vandaag nog niet gereageerd op dit achterdeurtje. Het lijkt erop dat de reus uit Redmond er niet zo erg mee inzit dat gebruikers nog altijd gratis kunnen updaten, ook al is het aanbod officieel verstreken. Helemaal onbegrijpelijk is dat niet, aangezien het bedrijf het liefst al zijn gebruikers wil zien overstappen naar het nieuwe besturingssysteem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten