dinsdag 7 juni 2016

Hoe herken je een nep geheugenkaartje?

De geheugenkaart is vrijwel niet meer weg te denken in het smartphone landschap. Veel hedendaagse smartphones zoals de Samsung Galaxy S7 en LG G5 ondersteunen geheugenkaartjes (micro SD kaartjes) tot 200 GB. Geheugenkaartjes zijn tegenwoordig ook op veel plekken te koop, zowel in de winkel als online bij een webshop, maar ook via eBay of Amazon. Maar tegenwoordig dien je goed op te letten dat je geen kat in de zak koopt, in dit artikel leggen we je uit hoe je een nep geheugenkaart kunt herkennen. 

Wat is het verschil tussen een echt en een nep geheugenkaartje?

Veel valse geheugenkaartjes zijn vooral te herkennen aan het feit dat de kaart veel minder geheugen bevat dan je op de kaart kunt lezen. 64 GB kan zomaar iets meer dan 8 GB zijn. het vervelende hiervan is dat je telefoon wel denkt dat er 64 GB aanwezig is, de zogenaamde firmware wordt namelijk wel aangepast zodat je telefoon of PC altijd denkt dat er meer geheugen beschikbaar is dan werkelijk het geval is. Toch kun je hier eenvoudig achter komen door bijvoorbeeld 4 grote filmbestanden van 10 GB op de geheugenkaart te plaatsen, je zult dan vanzelf zien of er nog genoeg schijfruimte beschikbaar is.
De meest eenvoudige oplossing om te zien of je een nep geheugenkaartje hebt is om de app SD Insight te downloaden, deze app is helaas alleen beschikbaar voor Android smartphones. Zodra je de applicatie opstart, scant die verborgen gegevens zoals de oorspronkelijke fabrikant, het modelnummer en de fabricagedatum. Nep geheugenkaartjes hebben deze informatie niet en zullen nooit de oorspronkelijke fabrikant tonen (bijvoorbeeld Samsung, Kingston of Toshiba).
Een tweede kenmerk is de lees- en schrijfsnelheid. Nep kaartjes zijn veel langzamer in het wegschrijven van informatie zoals foto’s, video’s of apps. Duurt het dus abnormaal lang om iets te kopiëren op je Micro SD kaart? Dan kan het zijn dat je een vals kaartje hebt.

Hoe zien valse geheugenkaartjes eruit?

Veel valse geheugenkaartjes zijn afkomstig uit China, waar het helemaal niet taboe is om producten te kopiëren, ook als de prestaties niet hetzelfde zijn. Als je goed kijkt, zul je kleine verschillen zien zoals het logo op het kaartje dat niet goed is afgedrukt of (Engelstalige) spelfouten op de retailverpakking. Hieronder zie je een voorbeeld, het rechter kaartje is nep, duidelijk te zien aan het scheve logo (de “u” van Samsung) en de slordige afdruk van de verschillende teksten onder het logo.

Hoe kan ik voorkomen dat ik een fake geheugenkaart koop?

Het antwoord hierop is vrij simpel: als iets té mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Een 128 GB geheugenkaartje op eBay of Amazon voor slechts 10 euro kan nooit kloppen. Daarnaast raden we je aan om altijd een geheugenkaart te kopen bij een Nederlandse webshop die ook als erkende reseller wordt getoond op de website van de fabrikant van geheugenkaartjes. Hierdoor weer je zeker dat je met een officieel product te maken hebt én kan je het alsnog retour sturen binnen 14 dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten