dinsdag 14 juni 2016

Onderhoud van de laptopaccu

Lijkt het alsof de accu van uw computer altijd leeg is, hoe vaak u deze ook oplaadt? Waarschijnlijk is het dan tijd om de accu te vervangen. Elke accu heeft een nominale capaciteit, dit is het energieniveau waarvoor de accu is ontworpen. Na verloop van tijd verliezen accu's hun vermogen om een lading vast te houden. Dit betekent dat zelfs bij een volledig opgeladen accu het werkelijke energieniveau dat de accu kan bevatten, achteruitgaat.
Een indicatie dat de accu achteruitgaat, is een kortere gebruikstijd en een kortere tijd om de accu op te laden. Als u merkt dat u steeds korter met de computer kunt werken wanneer deze niet is aangesloten, heeft de accu waarschijnlijk veel van het vermogen verloren om een lading vast te houden. Een ander teken dat de accu achteruitgaat, is dat het korter duurt om opnieuw op te laden. Met een accu die op zijn retour is, kan ook de computer onverwacht worden uitgeschakeld of in de sluimerstand worden gezet, zelfs als de accumeter aangeeft dat er voldoende capaciteit resteert (70 of 80 procent).
Gelukkig kunt u in Windows bepalen of de accu nog steeds een volledige lading kan vasthouden. Wanneer de accu is gedegenereerd naar 40 procent van de oorspronkelijke capaciteit (dit betekent dat de accu slechts 40 procent of minder van de ontworpen capaciteit kan bevatten nadat deze is opgeladen), ziet u een melding via het pictogram van de accumeter dat de batterij achteruitgaat. Deze melding is nieuw in Windows 7 (in eerdere versies van Windows wordt niet gemeld dat de accu achteruitgaat). Als u deze melding niet wilt ontvangen, kunt u deze uitschakelen door het selectievakje onder de accumeter uit te schakelen.
Bij veel accu's ondervindt u al veel eerder problemen voordat ze zijn gedegenereerd naar 40 procent van de oorspronkelijke capaciteit. Veel computerfabrikanten bieden bovendien programma's waarmee u de prestaties van de accu kunt meten. Deze programma's zijn mogelijk beter afgestemd op specifieke accuproblemen en moeten eerst worden gebruikt om de conditie van de computeraccu te controleren. Zie Oplossingen voor algemene accuproblemen voor informatie over oplossingen voor dit probleem.

Opmerking

  • Sommige computerfabrikanten geven aan dat de ontworpen capaciteit van hun accu's gelijk is aan het niveau van de laatste volledige lading, dus het is mogelijk dat de accu onder de meldingsdrempel is zonder dat u een waarschuwing krijgt. Als de computeraccu voortdurend te snel leegraakt terwijl de accumeter aangeeft dat de accu volledig is opgeladen, is het mogelijk tijd om de accu te vervangen. Vraag uw computerfabrikant om meer informatie over het vervangen van de accu.

Accumeter gebruiken om energieverbruik te controleren

De accumeter is een handige functie in het systeemvak van de taakbalk van Windows waarmee u eenvoudig een overzicht houdt van het energieverbruik van de computer. Het accupictogram geeft aan of de laptop is aangesloten op het lichtnet of op accuvoeding werkt . Wanneer u naar de accumeter wijst, ziet u het percentage resterende accucapaciteit en een schatting van de tijd totdat de computer moet worden aangesloten op netstroom.
Wanneer u op het accupictogram klikt, is meer informatie beschikbaar: bijvoorbeeld welk energiebeheerschema u gebruikt en, bij meerdere accu's, hoeveel lading de secundaire accu nog heeft. U kunt ook energiebeheerschema's wijzigen en aanvullende instellingen voor energiebeheer configureren. Zie Accumeter: veelgestelde vragen voor meer informatie.

De accu sparen met energiebeheerschema's

Een van de eenvoudigste manieren om de accu te sparen zonder de prestaties van de computer te beperken, is het gebruik van een van de ingebouwde energiebeheerschema's die bij Windows worden geleverd. Een energiebeheerschema is in principe een verzameling instellingen voor hardware en software die bepaalt hoe de computer stroom verbruikt. Bij Windows worden twee energiebeheerschema's geleverd die nuttig zijn voor laptops:
  • Gebalanceerd. Dit is het schema dat standaard wordt gebruikt voor de meeste laptops. Het biedt u volledige prestaties en helderheid van het beeldscherm wanneer dat nodig is en bespaart energie gedurende perioden waarin er geen activiteiten op de computer plaatsvinden.
  • Energiebesparing. Dit schema stelt u in staat de accu optimaal te benutten. Het bespaart energie door de prestaties van het systeem en de helderheid van het scherm te reduceren.
Naast de energiebeheerschema's die bij Windows worden geleverd, biedt uw computerfabrikant mogelijk aanvullende schema's. U kunt ook uw eigen energiebeheerschema maken of instellingen van een bestaand schema aanpassen. Zie Een energieschema wijzigen, maken of verwijderen voor meer informatie.

Optimaal gebruik van de accu

Naast het gebruik van energiebeheerschema's om een batterijlading optimaal te benutten, is het ook belangrijk om de accu te onderhouden om te zorgen voor een zo lang mogelijke levensduur.
  • Zorg dat u de instructies voor het opladen en onderhoud van de accu van de fabrikant opvolgt. Gebruik alleen een lader en netsnoer die door de fabrikant worden geleverd.
  • Zorg dat de accu niet te heet (of te koud) wordt. Een hete accu duidt op problemen en betekent meestal dat de accu niet juist werkt. In dat geval moet u direct stoppen met het gebruik van de accu. Zorg verder dat de accu niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen. Accu's werken het best bij kamertemperatuur. Voorkom het gebruik (en zelfs de opslag) van accu's onder extreme temperatuursomstandigheden.
  • Gebruik de accu zodat deze niet lui wordt. Gebruik de computer niet altijd op netstroom. Het wordt aangeraden de laptopaccu ongeveer eens per maand te ontladen en weer op te laden. Zorg verder dat de accu voldoende leeg is voordat u deze weer oplaadt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten