woensdag 16 november 2016

6 handige mobiele beheerfeatures in Windows 10

Om ervoor te zorgen dat data is beveiligd, staan beveiliging en Enterprise Mobile Management (EMM) tegenwoordig volop in de belangstelling van organisaties. Er is geen gebrek aan producten in dit veld, maar er zijn ook vaak al features voor het beheer van mobiele apparaten ingebakken in het besturingssysteem dat je gebruikt.
Microsoft heeft in de Anniversary Update van Windows 10 een reeks IT-gerichte features toegevoegd en een aantal waarmee je mobiele apparaten in de organisatie beter onder controle kunt houden. Hier zijn zes interessante features in Windows 10 van de zomerupdate, waar IT'ers in een BYOD-bedrijf blij van worden. Voor mensen die meer willen weten hebben we de relevante presentaties van Microsofts IT-congres Ignite van vorige maand toegevoegd.

1. Windows Information Protection

Dit kende je wellicht eerder als Enterprise Data Protection (EDP). Het nieuwe WIP is een manier om data op mobiele apparaten te beheren. Bedrijfsgegevens kun je zo beschermen mocht een apparaat in de verkeerde handen vallen. Werknemers hoeven niet te veranderen welk apparaat of welke apps ze gebruiken en aan de andere kant heeft een bedrijf de optie om bestanden te versleutelen of te wissen, zonder persoonlijke gegevens op het apparaat aan te raken.
Verder zijn er rapportages die laten zien wat bijvoorbeeld de update-status is van apparaten en/of ze een update of andere actie nodig hebben. Met WIP worden ook bestanden die van diensten als SharePoint of van netwerkbronnen worden binnengehaald versleuteld. Dat voegt een extra laag van gegevensbeveiliging toe.

2. MDM-updates

Microsoft heeft de procedure voor het inschrijven van apparaten (enrollment) bijgewerkt, waardoor het makkelijker wordt om policy's uit te rollen op Windows-apparaten. In het verleden hadden gebruikers moeite met MDM-enrollment binnen de Azure Active Directory en problemen met softwarecompatibiliteit.
Die problemen zijn aangepakt. Verder zijn er geen grote wijzigingen van de MDM-tools, maar er zijn een hoop aanvullende procedures toegevoegd en bugs uit het verleden verholpen. Hier vind je de hele lijst van alle MDM-updates van de Anniversary Update, tot aan elke instelling die is toegevoegd.

3. Windows Hello for Business

Het beveiligen van wachtwoorden is een vrijwel niet te winnen strijd van IT'ers: werknemers willen geen complexe gebruiken omdat ze die vergeten en als je het afdwingt, gebruiken ze hetzelfde wachtwoord op meerdere platforms. Dwing vervolgens af dat het wachtwoord elke paar maanden gewijzigd moet worden en je krijgt een hoop gefrustreerde gebruikers.
Met Hello for Business kunnen gebruikers biometrisch inloggen, met hun gezicht. Deze feature was al aanwezig op Windows 10-apparaten met een camera, maar nu is de technologie rijp voor bedrijven dankzij precieze configuratie-opties voor IT'ers. Gebruikers kunnen Hello ook gebruiken voor een pincode of andere biometrische inlogvorm - niet alleen voor hun apparaat, maar ook voor compatibele Microsoft-accounts.

4. Verbeterde Defender

Windows Defender is bepaald geen nieuwkomer, maar het lijkt wel heel nieuwe software met de recente updates aan het bekende antimalware-programma. Een van de meest in het oog springende verbeteringen is dat het nu offline kan werken met bijgewerkte definities, zodat clients geen netwerkverbinding hoeven te hebben om dreigingen aan te pakken.
Verder introduceerde Microsoft in Anniversary Update de feature Block at First Sight, wat belooft de reactietijd van Windows Defender op heel nieuwe malware te verlagen naar enkele seconden in plaats van uren. Daarmee kan malware worden gevonden en geïdentificeerd voor het schade kan aanrichten aan systemen.

5. Centraal applicatiebeheer

Voor de laatste update moesten Windows-gebruikers aparte programma's downloaden om apps gevirtualiseerd te draaien en elke Windows- of applicatieinstelling moest handmatig worden beheerd. Nu is dat in de update ingebouwd en App-V en UE-V automatiseren deze processen.
Met App-V kunnen IT-afdelingen gebruikers in realtime toegang verlenen tot aangepaste applicaties die centraal worden beheerd op een server. Met UE-V kunnen gebruikers instellingen van Windows en applicaties synchroniseren op meerdere apparaten. Je kunt ook sjablonen maken voor bedrijfsapps en third-party-applicaties.

6. Analytics voor soepelere uitrol

Het kan voor een IT-afdeling lastig zijn om iedereen met hetzelfde OS te laten werken. Omdat er compatibiliteitsissues zullen zijn, gebruiken verschillende afdelingen of medewerkers andere modellen of versies en het kost tijd en energie om elke computer bij te werken. Met Upgrade Analytics krijgen organisaties een overzicht van de configuratie - systeem, applicatie en driver - om compatibiliteitsissues te zien voordat de uitrol plaatsvindt. Daarmee verloopt een bedrijfsbrede uitrol van nieuwe software een stuk soepeler.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten