donderdag 2 februari 2017

Nieuwe MacBook Pro’s krijgen ARM-chip

Apple werkt aan een nieuwe ARM-chip voor de volgende generatie MacBooks. De chip zou enkele taken van de Intel-processors overnemen om de accuduur te verbeteren. Van een volledige overstap naar de ARM-architectuur is op dit moment nog geen sprake te zijn, zo claimt het doorgaans goed geïnformeerde Bloomberg.

MacBook-update

ARM-chip als coprocessor

De nieuwe chip, codenaam T310, is sinds 2016 in ontwikkeling en is naar verluidt te vergelijken met de chip die de Touch Bar van de nieuwste MacBook Pro-modellen aanstuurt. Het ontwerp is gebaseerd op de ARM-architectuur en werkt samen met de standaard Intel-processors, waarbij het bepaalde functies overneemt, zoals de Power Nap-functie.
Power Nap zorgt ervoor dat je MacBook up-to-date blijft, zelfs als die slaapt. Mail, Contacten, Agenda, Herinneringen, Notities en Fotostream worden automatisch via Power Nap geüpdatet. Wanneer het systeem aangesloten is op het lichtnet, worden ook software-updates gedownload en gegevens geback-upt via Time Machine. Een ARM-chip zou deze taken efficiënter kunnen uitvoeren, wat moet resulteren in een langere accuduur.
De MacBook Pro 2016 met Touch Bar gebruikt eveneens een ARM-chip, echter wordt deze alleen ingezet voor de Touch Bar, de Touch ID-vingerafdrukscanner en de veilige enclave waarin betaling en biometrische gegevens worden opgeslagen. Volgens het rapport van Bloomberg, zal de nieuwe chip een stapje verder gaan en is het in staat om verbinding te maken met het opslaggeheugen en draadloze componenten om de Intel-processors te ontzien. De recente iPhones zijn eveneens voorzien van een coprocessor om bepaalde sensoren, zoals de stappenteller, aan te sturen en de ‘Hé Siri’-functie mogelijk te maken.

Nieuwe MacBooks later dit jaar

Apple zou de nieuwe chip later dit jaar willen introduceren in een verbeterde versie van de MacBook Pro, hoewel het vermoedelijk gaat om een kleine update die niet tijdens een speciaal persevenement wordt gepresenteerd. De verwachting is dat deze nieuwe modellen worden aangedreven door de Intel Kaby Lake-processors en ondersteuning bieden voor 32GB werkgeheugen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten