donderdag 21 juli 2016

Rooten is bij Android N wellicht alleen mogelijk met ontgrendelde bootloader

Het rooten van Android-apparaten zal mogelijk vanaf Android Nougat een stuk ingewikkelder zijn. Dat claimt Android Police op basis van nieuwe informatie van Google. Een ontgrendelde bootloader is dan vermoedelijk nodig om toestellen te kunnen rooten.
Omdat er toestellen zijn waarbij rooten mogelijk is zonder de bootloader te ontgrendelen, zullen gebruikers daar tegenaan kunnen lopen, schrijft Android Police. Het probleem zit dan in de check op de integriteit van de software bij het booten. Die 'dm-verity'-check zit al sinds Android 4.4 in het mobiele besturingssysteem, maar vanaf Nougat zal een telefoon niet opstarten als de check faalt, zegt Google.
De dm-verity-check is bedoeld om ervoor te zorgen dat telefoons geen malware aan boord hebben die het systeem compromitteren bij het opstarten. Volgens Android Police zorgen zaken als tools voor rooten en bijvoorbeeld tweaktool Xposed ervoor dat de dm-verity-check faalt en dus vermoedelijk dat het toestel niet opstart. Bij een ontgrendelde bootloader geldt dat niet. Veel gebruikers kiezen er echter voor om de bootloader vergrendeld te laten, bijvoorbeeld om ota-updates binnen te krijgen en in sommige gevallen omdat de camera beter functioneert met vergrendelde bootloader.
Google bracht deze week zijn vijfde preview-versie van Android N uit. Dat wijst erop dat de zoekgigant Nougat volgende maand als stabiele versie wil gaan uitbrengen. Dat zal in eerste instantie gaan om een release voor Nexus-telefoons. Het duurt tot nu toe telkens maanden voordat toestellen van andere fabrikanten updates krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten