dinsdag 12 juli 2016

Unity Desktop kan native op Windows 10 draaien

Het is mogelijk om de Unity-desktopomgeving native te draaien op Windows 10 via het Windows Subsystem voor Linux. Dat wist een ontwikkelaar met de naam Guerra24 uit te vinden. Naast Unity wist hij ook xfce4 aan de praat te krijgen, al zaten hier wel meer bugs in.
Om Unity te laten functioneren, moet wel eerst een X-server voor Windows geïnstalleerd worden, zoals VcXsrv. Ook is het nodig dbus te repareren omdat dbus een unix-socket voor de communicatie gebruikt die op dit moment nog niet in Bash op Windows zit. Voor Xfce is de dbus-fix niet nodig.
Bash op Windows werd eerder dit jaar aangekondigd op de Microsoft Build-conferentie. Niet veel later werd Bash geïntroduceerd in een Insider-build, een testversie van de Anniversary Update die voor augustusgepland staat. Microsoft ontwikkelde Bash op Windows samen met Canonical en het wordt na de Anniversary Update in augustus een standaardonderdeel van Windows 10. Het Linux-subsysteem draait op zijn beurt weer op Windows-libraries.
Veel programma's kunnen niet gedraaid worden in 'Unity op Windows', zelfs de terminal is niet te openen vanuit Unity. Hoe Unity via WSL te laten draaien, legt Guerra24 uit op GitHub. Na installatie van VcXsrv moet XLaunch geopend worden, vervolgens moet via Bash, ofwel de terminal, een 'sudo apt-get install' van de Ubuntu desktop uitgevoerd worden. Als laatste moet de CompizConfig-settings-manager geïnstalleerd worden.
Dat laatste is nodig om enkele tweaks uit te voeren waardoor bijvoorbeeld het pijltje van de muis zichtbaar is. Ook moeten nog enkele andere Compiz-plugins bijgewerkt worden. Na het starten van Compiz toont de Unity 7-desktop uit Ubuntu 14.04 zich. Afsluiten gaat alleen door rigoureus Bash dicht te doen of Compiz via het 'kill'-commando af te sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten